Smakowite drożdżówki w kształcie łódek z nadzieniem z jabłek, nie posiadają zbyt grubego ciasta, za to mają dość sporo jabłkowego nadzienia. Bardzo stosowny smakołyk na śniadanie z kubkiem kakao lub na deser do popołudniowej herbatki.
Drożdżowe łódki z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto, oprócz mąki wymieszać w misce. Gdy się połączą dosypywać stopniowo mąkę i mieszać łyżką. Następnie wyrobić ręką gładkie ciasto. Wyrobione ciasto zostawić w przykrytej ściereczką misce, w ciepłym miejscu na 30 minut aby wyrosło.
2.Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Wsypać do nich 3 łyżki cukru brązowego i wymieszać.
3.Ciasto podzielić na 6 części. Każdą cześć rozwałkować na podłużny placek długości 30 cm, położyć w prostokątnej formie do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia (po 2 podłużne placki na formę). Na każdy placek nałożyć ok. 4 łyżki jabłek zostawiając 3 cm wolnego miejsca od krawędzi placka. Następnie zagiąć brzegi ciasta aby zachodziły nieco na jabłka, a końce łódek dobrze zlepić aby powstały "dzióbki".
4.Przed włożeniem do piekarnika polać równomiernie wymieszanymi jajkami ze śmietaną i cukrem z wanilią po samych widocznych jabłkach (ok. 3 łyżki na łódkę, nie lać po cieście).
5.Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 20-25 minut, aż się lekko zarumienią.
Komentarze