Drożdżowe łódki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Budyń:
Z mleka, cukru i budyniów ugotować budyń. Do ciepłego dodać masło i dobrze wymieszać. Wystudzić.
2.Ciasto:
Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować z ciasta kulę, odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny).
Po tym czasie ciasto podzielić na 15 równych części (około 60 g każda).
3.Każdą część rozwałkować jak naleśnika, o średnicy około 17 cm.
4.Posmarować budyniem,
5.posypać rodzynkami lub żurawiną,
6.zwinąć jak naleśnik.
7.Złożyć na pół.
8.Ostrym nożem przeciąć go w połowie, pozostawiając nieprzecięte 2 cm od góry.
9.Rozłożyć ciasto na boki, by powstała bułeczka w kształcie łódki. Identycznie postąpić z pozostałym ciastem.
10.Powstałe bułeczki ułożyć na blaszce, w sporych odległościach od siebie, przykryć, odstawić na 30 - 40 minut, do napuszenia.
11.Przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
12.Piec w temperaturze 190º przez około 20 minut. Wystudzić na kratce.
Komentarze