Drożdżowe ŁÓDKI

0 (0 ocen)

Pyszne, pulchne drożdżówki z budyniem i rodzynkami.

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki pszennej
    1 szklanka letniego mleka
    2 łyżki roztopionego masła
    1 duże jajko
    1/3 szklanki miodu
    pół łyżeczki soli
    1 torebka drożdży suchych lub 1/2 kostki drożdży świeżych

    Budyń:
    2 budynie waniliowe
    3 szklanki mleka
    2 łyżki masła
    cukier do smaku (4 - 5 łyżek)

    Dodatkowo:
    rodzynki lub żurawina
    1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułeczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżowe łódki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Budyń:
    Z mleka, cukru i budyniów ugotować budyń. Do ciepłego dodać masło i dobrze wymieszać. Wystudzić.
  • 2. Ciasto:
    Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować z ciasta kulę, odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny).
    Po tym czasie ciasto podzielić na 15 równych części (około 60 g każda).
  • * 3. Każdą część rozwałkować jak naleśnika, o średnicy około 17 cm.
  • * 4. Posmarować budyniem,
  • * 5. posypać rodzynkami lub żurawiną,
  • * 6. zwinąć jak naleśnik.
  • * 7. Złożyć na pół.
  • * 8. Ostrym nożem przeciąć go w połowie, pozostawiając nieprzecięte 2 cm od góry.
  • * 9. Rozłożyć ciasto na boki, by powstała bułeczka w kształcie łódki. Identycznie postąpić z pozostałym ciastem.
  • * 10. Powstałe bułeczki ułożyć na blaszce, w sporych odległościach od siebie, przykryć, odstawić na 30 - 40 minut, do napuszenia.
  • 11. Przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
  • 12. Piec w temperaturze 190º przez około 20 minut. Wystudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować