Drożdżowe kwiatuszki z mirabelką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdze łączymy z lekko podgrzanym mlekiem , dodajemy roztopione , wystudzone masło i jajko ortaz cukry , mieszamy, nastepnie dodajemy mąke i wyrabiamy gładkie ciasto.
Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, przykrywamy lnianą ściereczką.
Kiedy podwoi objętość, rozwałkowujemy i wykrawamy około 7-8 cm okręgi
Każdy okrąg nacinamy obok siebie nie dojerzając nożem do srodka. Łączymy po 2 nacięte płatki ze sobą, sklejamy nachodząc jeden na drugi płatek .
Kwiaty u kładamy na natłuszczonej, wyłozonej papierem do pieczenia blaszce.
Na środku każdego kwiatuszka robimy wgłebienie i układamy mirabelke( lub inny mały owoc) , Kwiatki smarujemy roztrzepanym żółtkiem .
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 s C przez około 18-20 min.
Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem,lecz niekoniecznie
Komentarze