Drożdżowe kwiatki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło roztopić i ostudzić. Drożdże rozetrzeć z cukrem, a następnie zalać ciepłym mlekiem. Dodać pozostałe składniki oprócz masła i wyrobić ciasto. Masłem polać ciasto i ponownie je zagnieść, ale już w misce. Wyrabiać tak długo aż wszystkie składniki się dokładnie połączą. Gdyby ciasto bardzo się kleiło lekko podsypać mąką, ale w bardzo małej ilości. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, podzielić na równe porcje. Z każdej uformować kuleczkę i spłaszczyć w dłoniach lub rozwałkować na okrągły placuszek o grubości ok. 5 mm.
2.Nożem lub radełkiem zrobić nacięcia, uważając na środek aby go nie przeciąć.
3.Z powstałych nacięć formułujemy płatki, zawijając rogi pod spód.
4.Na wierzch kładziemy łyżeczkę powideł i posypujemy kokosem. Pieczemy ok. 10 – 15 minut w 180 stopniach.
Komentarze