Drożdżowe kwiatki

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszne, delikatne, mięciutkie i wiosenne!

  • 40 min

Składniki:

  • 300g mąki
    25g drożdży
    100ml mleka
    100g cukru
    70g masła
    1 jajko
    kilka łyżek powideł śliwkowych
    kokos do posypania

Drożdżowe kwiatki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • KWIATKI 1. Masło roztopić i ostudzić. Drożdże rozetrzeć z cukrem, a następnie zalać ciepłym mlekiem. Dodać pozostałe składniki oprócz masła i wyrobić ciasto. Masłem polać ciasto i ponownie je zagnieść, ale już w misce. Wyrabiać tak długo aż wszystkie składniki się dokładnie połączą. Gdyby ciasto bardzo się kleiło lekko podsypać mąką, ale w bardzo małej ilości. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, podzielić na równe porcje. Z każdej uformować kuleczkę i spłaszczyć w dłoniach lub rozwałkować na okrągły placuszek o grubości ok. 5 mm.
  • KWIATKI 2. Nożem lub radełkiem zrobić nacięcia, uważając na środek aby go nie przeciąć.
  • KWIATKI 3. Z powstałych nacięć formułujemy płatki, zawijając rogi pod spód.
  • 4. Na wierzch kładziemy łyżeczkę powideł i posypujemy kokosem. Pieczemy ok. 10 – 15 minut w 180 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy