Drożdżowe kwiatki

0 (0 ocen)

  • Średni

Doskonałe na wypad na łono natury.

  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 3 szklanki
    - cukier: 2 łyżki
    - żółtka: 2 sztuki
    - Jajko: 1 sztuka
    - drożdże: 5 dekagramów
    - maślanka (lub mleko, kefir, zsiadłe mleko, jogurt naturalny): 1 szklanka
    - margaryna: 70 gramów
    - sól: 1 szczypta
    - sezam, mak słonecznik: 1 szczypta

Drożdżowe kwiatki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Maślankę lekko podgrzać.Połączyć z drożdżami, 2 łyżkami cukru i szczyptą soli. Odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać posiekaną margarynę, 2 żółtka, 1 jajko oraz wyrośnięte drożdże.Wszystko wymieszać i zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
    Następnie z ciasta formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Smarować białkiem i obtaczać w sezamie, maku lub pestkach słonecznika. Tak przygotowane kuleczki układać na blaszce wyłożonej pergaminem w kształt kwiatka, tak aby stykały się ze sobą. Ostawiamy na chwileczkę do wyrośnięcia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 20-25 min. aż do przyrumienienia. Z tych proporcji wychodzi ok. 8-10 szt. kwiatków.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy