Drożdżowe kwiatki

  • wyświetlono: 229 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Doskonałe na wypad na łono natury.

P1302195
  • Średni

Składniki

- mąka: 3 szklanki
- cukier: 2 łyżki
- żółtka: 2 sztuki
- Jajko: 1 sztuka
- drożdże: 5 dekagramów
- maślanka (lub mleko, kefir, zsiadłe mleko, jogurt naturalny): 1 szklanka
- margaryna: 70 gramów
- sól: 1 szczypta
- sezam, mak słonecznik: 1 szczypta

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżowe kwiatki

  • 1. Maślankę lekko podgrzać.Połączyć z drożdżami, 2 łyżkami cukru i szczyptą soli. Odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać posiekaną margarynę, 2 żółtka, 1 jajko oraz wyrośnięte drożdże.Wszystko wymieszać i zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
    Następnie z ciasta formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego. Smarować białkiem i obtaczać w sezamie, maku lub pestkach słonecznika. Tak przygotowane kuleczki układać na blaszce wyłożonej pergaminem w kształt kwiatka, tak aby stykały się ze sobą. Ostawiamy na chwileczkę do wyrośnięcia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 20-25 min. aż do przyrumienienia. Z tych proporcji wychodzi ok. 8-10 szt. kwiatków.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

śniadaniepiknik

Komentarze

Podobne przepisy

Bułeczki drożdżowe

Dodane przez: Armi As

Bułeczki drożdżowe

Uwielbiam ten przepis! Bułeczki...

Bułeczki półfrancuskie drożdżowe

Dodane przez: TruskawkowaPoziomka

Bułeczki półfrancuskie drożdżowe

Mięciutkie bułeczki śniadaniowe...

Kruszonka

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Kruszonka na ciasta drożdżowe

Ta kruszonka jest idealna do ciast...

Bułki drożdżowe z parmezanem

Dodane przez: Kamil®

Bułeczki drożdżowe z parmezanem

Uniwersalny przepis na ciasto drożdżowe,...

Bułeczki drożdżowe

Dodane przez: BiteDelite

Bułeczki drożdżowe

pyszne bułeczki drożdżowe, smakują...

Rogaliki drożdżowe podwójnie czekoladowe

Dodane przez: beciiaaa

Rogaliki drożdżowe podwójnie czekoladowe

Pyszne, puszyste rogaliki drożdżowe...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE