DROŻDŻOWE KORONKI

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

W karnawale prym wiodą faworki, pączki, ale o drożdżowych koronkach mało kto słyszał. Koronki smażą się błyskawicznie więc wygrywają z faworkami i pączkami. Koronki można zrobić w wersji, albo słodkiej posypując cukrem pudrem, albo w wersji wytrawnej posypując solą, papryką itd.

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 175g mąki pszennej
    szczypta soli
    7g suszonych drożdży
    250g ciepłej wody
    75g jogurtu greckiego
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Drożdżowe koronki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • drożdżowe koronki 1. Przesiej mąkę do miski, dodaj do niej sól, drożdże, jogurt i wodę. Mieszaj wszystko, aż uzyskasz jednolite ciasto. Przykryj folią spożywczą, albo ściereczką i odstaw na kilka godzin. Po tym czasie przygotuj najlepiej 0,5l pustą, plastikową butelkę np. po wodzie mineralnej w zakrętce zrób dziurkę ok.0,5cm nie większą. Na rozgrzany olej wyciskaj szybkimi okrągłymi ruchami trochę ciasta, robiąc koronkowe zawijasy. Najlepiej zrobić próbe, bo koronki szybko rosną. Smażyć krótko na złoto i wyciągać na papierowy ręcznik (koniecznie!), aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał

Podobne przepisy

To może cię zainteresować