Drożdżowe koperty z truskawkami i jagodami

0 (0 ocen)

Pyszne,mięciutkie drozdzowki z owocami i kruszonką

Składniki:

  • 40 dkg mąki pszennej,
    50 g stopionego masła,
    6 łyżek cukru,
    2,5 dkg drożdży,
    3/4 szklanki mleka,+2 łyżki do posmarowania bułek,
    2 jaja,
    szczypta kurkumy,
    owoce-truskawki jagody.

    Kruszonka:
    10 dkg masła,
    10 dkg cukru,
    20 dkg mąki

Drożdżowe koperty z truskawkami i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drozdze rozkruszamy,dodajemy łyżkę cukru,2 łyzki mleka i łyżkę mąki.Mieszamy i odstawiamy do wyrosnięcia,
    Do zaczynu dodajemy stopniowo mleko,mąkę,cukier,jaja,kurkumę i na koniec masło.Wyrabiamy i odstawiamy do wyrosniecia na ok 40 minut.
    Po tym czasie ciasto wykladamy na stolnice,podsypujemy mąką i rozwalkowujemy,kroimy ciasto w kwadraty.Po przekątnej nakladamy owoce,zlepiamy 2 przeciwległe rogi.Układamy na blaszce.
  • 2. Kruszonka:skladniki rozcieramy widelcem lub w palcach,do uzyskania postaci grudek.
    Bułki smarujemy mlekiem,posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika(16-stopni) na ok 30 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy