Drożdżowe koperty z cytrusowym lukrem

3 (2 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne i bardzo mięciutkie drożdżówki. Takie uwielbiam, bogato nadziane słodkim białym serem i udekorowane lukrem. Lukier wzbogaciłam o cytrusowe smaki. Wyszło bardzo pysznie. Takie drożdżówki polecam na świąteczny stół. Zróbcie takie. Słodkich inspiracji Wam życzę.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na rozczyn:
    5 dag świeżych drożdży
    2 łyżeczki cukru
    2 łyżki mąki tortowej
    niepełna szklanka ciepłego mleka

    Na ciasto:
    3 i pół szklanki mąki tortowej
    pół szklanki cukru
    cukier waniliowy
    2 jajka
    6 łyżek oleju

    Na nadzienie:
    50 dag sera białego półtłustego
    2 jajka
    1 cukier waniliowy
    1 budyń waniliowy
    cukier do smaku

    Na lukier:
    6 łyżek cukru pudru
    1 mała łyżeczka aromatu cytrynowego
    sok z pomarańczy

     Dodatkowo:
    mąka pszenna do podsypania stolnicy
    cukrowa posypka ( dowolna )
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Zobacz również:

Bułeczki drożdżowe

Drożdżowe koperty z cytrusowym lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut żeby rozczyn ,,ruszył''.
  • 2. Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajka, wsypujemy oba cukry, wlewamy olej i dodajemy rozczyn, następnie zagniatamy ciasto, ciasto powinno być gładkie, miękkie i ładnie odchodzić od ręki. Gdyby podczas zagniatania było zbyt luźne to dosypujemy przesianej mąki. Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
  • 3. Nadzienie: Do sera białego wbijamy jajka, wsypujemy cukier waniliowy i budyń w proszku, następnie rozcieramy widelcem dodając cukru do smaku. Nadzienie można zblendować blenderem lub zmiksować mikserem.
  • 4. Formowanie drożdżówek: Wyrośnięte ciasto wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką, kroimy w kwadraty, na środek nakładamy serowe nadzienie i zlepiamy brzegi do środka.
  • 5. Pieczenie: Następnie tak uformowane drożdżówki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do ładnego zrumienienia się. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika. Upieczone drożdżówki studzimy, najlepiej na metalowej kratce.
  • 6. Lukier: Cukier puder przesiewamy do miseczki, dodajemy aromat cytrynowy, mieszamy, następnie stopniowo dodajemy sok z pomarańczy, mieszamy, gdy lukier będzie miał odpowiednią konsystencję dekorujemy nim drożdżówki, dekorujemy również cukrową posypką. Odstawiamy do zastygnięcia lukru.
  • 7. Podanie: Gotowe drożdżówki podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Z tej receptury wyszły mi 22 sztuki drożdżówek. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować