Ciasto drożdżowe lubi chyba każdy, tym razem zrobiłam w wersji na wytrawnie z grzybowym farszem i zapiekłam z mozzarellą wyszło pyszne danie , w sam raz na jesienny obiad czy kolację .
1 godz. 20 min
Składniki:
Ciasto:
50 dag mąki pszennej
1 szklanka ciepłego mleka
100 ml ciepłej wody
1 łyżka oliwy
7 g drożdży suszonych
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
Nadzienie:
60 dag leśnych grzybów u mnie (rydze maślaki i borowiki)
1 cebula
2 łyżki masła
sól i pieprz do smaku
2 kulki mozzarelli w zalewie
szczypiorek do posypania
Drożdżowe kołacze z leśnym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę pszenną wsypujemy do miski , robimy wgłębienie i wsypujemy suche drożdże wymieszane z cukrem, zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy na 5 minut.
Po tym czasie wbijamy jajka, dodajemy sól oraz wlewamy oliwę i wodę zagniatamy ciasto.Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto dzielimy na małe porcje, formujemy kule, rozpłaszczamy dłonią i znów zostawiamy do lekkiego wyrośnięcia,
2.Nadzienie:
Grzyby oczyszczamy z igliwia, myjemy, kroimy na kawałki, wrzucamy na suchą patelnię , dusimy do momentu całkowitego odparowania wody, po czym dodajemy masło oraz cebulę i całość dusimy jeszcze 5 minut.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem,
3.Na wyrośniętym cieście rozkładamy grzybowy farsz, brzegi ciasta możemy posmarować rozkłóconym jajkiem, wsadzamy do nagrzanego do 180*c i zapiekamy 30 minut.W trakcie pieczenia-na 10 minut przed końcem posypujemy startą mozzarellą.Przed podaniem posypujemy grubo posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
Komentarze