Mięciutkie ciasto drożdżowe i twarożek o kokosowym posmaku do tego owoce porzeczki oraz polewa z białej czekolady, poezja smaków której ciężko się oprzeć!
2 godz.
Składniki:
Ciasto:
1 kg mąki pszennej luksusowej
2 szklanki mleka,
15 dag masła,
14 g suszonych drożdży,
Szczypta soli,
3 jajka
2 żółtka
1 szklanka cukru
Nadzienie:
35 dag twarożku
2 łyżki słodkiej śmietanki
1 jajko
2 czubate łyżki wiórek kokosowych
2 łyżki budyniu śmietankowego
2 łyżki cukru
16 g cukru z prawdziwą wanilią
czerwona i czarna porzeczka do posypania
Kruszonka:
15 dag mąki
10 dag masła
5 dag cukru brązowego
Dodatkowo:
polewa z białej czekolady
Drożdżowe kołacze z kokosowym serkiem i porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę przesiewam do miski, dodaję zmieszane cukry oraz szczyptę soli i suche drożdże, mieszam wbijam jajka i dodaję żółtka, wlewam ciepłe mleko i wyrobiłam ręką ciasto, dodaję ostudzone rozpuszczone masło, ponownie zagniatam,przykrywam ciasto ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia-około 1 godziny.
2.Nadzienie:
Twarożek ucieram z jajkiem, smietanką cukrami, wsypuję budyń i wiórka, dokładnie mieszam.
3.Wyrośnięte ciasto wykładam na oprószoną mąką stolnicę, formuję duży wałek, kroję w poprzek na grube plastry, rozpłaszczam dłońmi okrąg, w środku robię wgłębienie szklanką na nadzienie.
4.Nadziewam masą twarogową, posypuję owocami porzeczki, z podanych składników robię kruszonkę, posypuję kołacze.
Piekę około 25-30 minut w temp 170*c.
Zimne bułeczki dekoruję płynną polewą z białej czekolady.
Życzę słodkich wypieków!
Komentarze