750 g mąki pszennej
50 g świeżych drożdży
125 ml letniego mleka
100 g cukru
szczypta soli
50 g miękkiego masła
3 jajka
0,5 kg moreli
cukier waniliowy
cukier trzcinowy
Drożdżowe knedle z morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Morele zanurzyć we wrzątku a następnie ostudzić w zimnej wodzie. Zdjąć skórkę. Przepołowić, wyrzucić pestki.
2.Do miski przesiać mąkę, cukier i sól. W mleku rozpuścić pokruszone drożdże i wlać je od razu do mąki. Dodać masło, jajka i wyrobić gładkie, nie klejące się do rąk ciasto.
Odstawić przykryte ściereczką na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić.
Na wysypaną mąką stolnicę wyłożyć ciasto i uformować wałek. Pociąć na grubsze plastry. Każdy z nich lekko rozpłaszczyć.
Na każdy placuszek kłaść połówkę moreli, odrobinę cukru waniliowego i cukru trzcinowego. Zakleić dokładnie i odstawić jeszcze na 10-15 minut do wyrośnięcia, aby były pulchniejsze.
Wodę zagotować z odrobiną soli i wrzucać do niej knedle. Gotować pod przykryciem około 20 minut. Wyciągnąć łyżką cedzakową.
Porady
Polałam je słodką śmietanką.
Można też polać je zrumienioną bułka tartą na maśle z odrobiną cynamonu.
Komentarze