Drożdżowe Knedle z Morelami

0 (0 ocen)

Słodki, letni obiad.

Składniki:

  • 750 g mąki pszennej
    50 g świeżych drożdży
    125 ml letniego mleka
    100 g cukru
    szczypta soli
    50 g miękkiego masła
    3 jajka
    0,5 kg moreli
    cukier waniliowy
    cukier trzcinowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Knedle

Drożdżowe knedle z morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • blanszujemy morele 1. Morele zanurzyć we wrzątku a następnie ostudzić w zimnej wodzie. Zdjąć skórkę. Przepołowić, wyrzucić pestki.
  • 2. Do miski przesiać mąkę, cukier i sól. W mleku rozpuścić pokruszone drożdże i wlać je od razu do mąki. Dodać masło, jajka i wyrobić gładkie, nie klejące się do rąk ciasto.
    Odstawić przykryte ściereczką na godzinę do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić.
    Na wysypaną mąką stolnicę wyłożyć ciasto i uformować wałek. Pociąć na grubsze plastry. Każdy z nich lekko rozpłaszczyć.
    Na każdy placuszek kłaść połówkę moreli, odrobinę cukru waniliowego i cukru trzcinowego. Zakleić dokładnie i odstawić jeszcze na 10-15 minut do wyrośnięcia, aby były pulchniejsze.
    Wodę zagotować z odrobiną soli i wrzucać do niej knedle. Gotować pod przykryciem około 20 minut. Wyciągnąć łyżką cedzakową.

Porady

Polałam je słodką śmietanką. Można też polać je zrumienioną bułka tartą na maśle z odrobiną cynamonu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Morele

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować