Propozycja na wykorzystanie warzyw i mięsa pozostałych po niedzielnym rosole lub innej zupie .Kieszonki z ciasta drożdżowego , są idealne np. do pracy , szkoły czy na wiosenny wyjazd . Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno .
Drożdżowe kieszonki z kurczakiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miseczki kruszymy drożdże i rozcieramy je z cukrem. Dodajemy połowę mleka i 2 czubate łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 – 15 minut pod przykryciem do czasu aż na wierzchu powstanie gruba piana.
Do rozczynu z drożdży dodajemy resztę składników i wyrabiamy gładkie, lśniące ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do miski wysmarowanej oliwą i przykrywamy ściereczką na około 1 – 1 ,5 godziny (aż podwoi objętość). W czasie wyrastania ciasta przygotowujemy farsz .
Mięso łączymy z warzywami , rozdrabniamy wszystko widelcem lub blenderem . Dodajemy posiekaną cebulkę i natkę pietruszki oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem .
2.Wyrośnięte ciasto wałkujemy i przy pomocy szklanki o średnicy 8-9 cm wycinamy koła . Na każde koło nakładamy łyżeczkę farszu i zlepiamy brzegi tak jak pierogi . Odstawiamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawiamy na 30 minut do napuszenia .
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200ºC .
Kieszonki przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem .
Pieczemy przez 20-25 minut aż nabiorą ładnego złotego koloru .
Komentarze