Drożdżowe jagodzianki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Smaczne drożdżówki z jagodami, idealne do porannej kawy.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kg mąki
    2 szklanki mleka
    3 jajka
    5 dkg drożdży
    szczypta soli
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 łyżka cukru
    10 dkg margaryny
    Posypka:
    1/3 kostki masła
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki
    Dodatkowo:
    1 kg jagód (świeżych lub mrożonych)
    2 cukry waniliowe

Drożdżowe jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowujemy ciasto drożdżowe. 1. Mleko przelać do większego naczynia i lekko podgrzać. Dodać pokruszone drożdże i rozpuścić mieszając łyżką. Następnie wsypać cukier, cukier waniliowy, sól oraz wbić jajka i wszystko starannie wymieszać. Następnie stopniowo przesiewać mąkę. Margarynę rozpuścić i ostudzić. Dodać do ciasta. Starannie łyżką wyrobić ciasto, aż pojawią się na cieście pęcherzyki powietrza. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
  • Formujemy placuszki. 2. Na dużej blaszce wysmarowanej tłuszczem układać niewielkie placuszki. Przygotować posypkę. W misce wymieszać mąkę razem z cukrem oraz masłem.
  • Na porcję ciasta nakładamy jagody. 3. Jagody wypłukać. Na każdą porcję ciasta nakładać jagody. Posypać cukrem waniliowym oraz posypką. Piec około 55 minut w temp. 155 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy