Drożdżowe jabłuszko

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Jabłka – były, są i zawsze będą modne. Doskonale nadają się do wypieków, zwłaszcza do drożdżowego ciasta. Jabłkowy wypiek w kształcie jabłuszka – czego chcieć więcej?

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    15 g drożdży świeżych
    1/4 szklanki mleka
    1/4 szklanki cukru trzcinowego jasnego (+ jedna łyżeczka ciemnego – muscovado)
    1 szklanka mąki (+ 1 łyżka)
    1 małe jajko
    30 g masła
    szczypta soli
    1 łyżeczka cynamonu
    mąka do podsypania przy wyrabianiu

    Kruszonka:
    30 g masła
    30 g cukru trzcinowego jasnego
    45 g mąki
    1 łyżeczka cynamonu
    2 łyżki pokruszonych migdałów
    1 łyżeczka kakao

    1-2 jabłka
    sok z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Kruszonka

Drożdżowe jabłuszko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszaj z 1 łyżeczką cukru. Zalej ciepłym mlekiem, dodaj 1 łyżkę mąki, wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, aż drożdże się spienią.
  • 2. W dużej misce połącz mąkę, cukier, cynamon i sól. Dodaj drożdże, wymieszaj.
  • 3. Następnie wmieszaj do ciasta roztrzepane jajko.
  • 4. Na koniec dodaj miękkie masło i mieszaj ciasto, aż będzie gładkie (podsyp mąką, jeżeli ciasto jest klejące).
  • 5. Miskę z ciastem odłóż w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość.
  • 6. Zrób kruszonkę. Połącz mąkę, masło, cukier i cynamon. Szybko wymieszaj – konsystencją ma przypominać kaszkę. Odłóż 1 łyżkę kruszonki i wmieszaj do niej kakao. Do reszty kruszonki dodaj pokruszone migdały.
  • 7. Jabłka pokrój w ósemki. Skrop je sokiem z cytryny.
  • 8. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i włóż do foremki. Zrób wysoki brzeg.
  • 9. Jabłka równomiernie nałóż na ciasto.
  • 10. Całość posyp kruszonką. Jasną rozprowadź na całej powierzchni „jabłka”. Ciemną nałóż na „ogonek”.
  • 11. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na 40-50 minut.
  • 12. Drożdżowe jabłuszko piecz 20-25 minut w 180 stopniach (termoobieg). Wyjmij z formy, gdy lekko przestygnie.

    Smacznego!

Porady

Jeżeli nie masz takiej foremki, uformuj z ciasta kształt jabłka na płaskiej blaszce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Drożdże Jabłka Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować