Drożdżowe inaczej z nadzieniem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Nazwa ciasta jest moja. Pierwszy raz upiekłam ciasto drożdżowe bez dodatku masła ale z dodatkiem sera i słodkiej śmietany.Wyszło puszyste ciasto.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 2 blaszki o wymiarach 40x14 cm(ja użyłam 3 blaszek bo mi ciasto bardzo rosło)
    Składniki:
    6 dag drożdży
    70 dag mąki tortowej
    3/4 szklanki cukru
    25 dag białego sera
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki śmietanki 30 %
    3 jajka
    Dowolny dżem(ja użyłam śliwkowy i dyniowy)
    Tłuszcz do formy i mąka
    Sól
    1 białko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowe inaczej z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: drożdże rozkruszyć, dodać 2 łyżki cukru, mleko i zasypać 1 szklanką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia rozczynu. Gdy wyrośnie dodać pozostałe składniki i wyrabiać tak długo aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Odstawić ponownie w ciepłe miejsce by ciasto podwoiło objętość. Następnie ciasto podzielić na pół, rozwałkować na stolnicy na placki o grubości około 5 mm, na każdym rozsmarować cienką warstwę dżemu, zrolować. Brzeg przed sklejeniem posmarować białkiem. Przenieść do natłuszczonych i posypanych mąką blaszek, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować rozkłóconym białkiem. Ja posypałam jeszcze wierzch ciast makiem i sezamem. Piec około 60 minut w temp. około 180 stopni. Jeśli wierzch się za bardzo będzie rumienił zmniejszyć temperaturę do 150 stopni lub przykryć papierem.

Porady

Ciasto można upiec bez nadzienia z rodzynkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować