Nazwa ciasta jest moja. Pierwszy raz upiekłam ciasto drożdżowe bez dodatku masła ale z dodatkiem sera i słodkiej śmietany.Wyszło puszyste ciasto.
1 godz. 10 min
Składniki:
2 blaszki o wymiarach 40x14 cm(ja użyłam 3 blaszek bo mi ciasto bardzo rosło)
Składniki:
6 dag drożdży
70 dag mąki tortowej
3/4 szklanki cukru
25 dag białego sera
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki śmietanki 30 %
3 jajka
Dowolny dżem(ja użyłam śliwkowy i dyniowy)
Tłuszcz do formy i mąka
Sól
1 białko
Drożdżowe inaczej z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: drożdże rozkruszyć, dodać 2 łyżki cukru, mleko i zasypać 1 szklanką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia rozczynu. Gdy wyrośnie dodać pozostałe składniki i wyrabiać tak długo aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Odstawić ponownie w ciepłe miejsce by ciasto podwoiło objętość. Następnie ciasto podzielić na pół, rozwałkować na stolnicy na placki o grubości około 5 mm, na każdym rozsmarować cienką warstwę dżemu, zrolować. Brzeg przed sklejeniem posmarować białkiem. Przenieść do natłuszczonych i posypanych mąką blaszek, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować rozkłóconym białkiem. Ja posypałam jeszcze wierzch ciast makiem i sezamem. Piec około 60 minut w temp. około 180 stopni. Jeśli wierzch się za bardzo będzie rumienił zmniejszyć temperaturę do 150 stopni lub przykryć papierem.
Komentarze