Drożdżowe hot dogi z pieczarkami i serem feta

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszny domowy fast food w postaci hot dogów. Pyszne nadzienie w postaci przesmażonych pieczarek, żółtego sera i sera feta.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    2 szklanki mąki pszennej
    ¾ szklanki letniej wody
    20 g świeżych drożdży
    0,5 łyżeczki soli
    0,5 łyżeczki cukru
    3 łyżki oleju

    Farsz:
    0,5 kg pieczarek
    2 cebule
    150 g sera feta
    150 g żółtego sera
    5 parówek z szynki

Drożdżowe hot dogi z pieczarkami i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę pszenną mieszamy z solą i pieprzem. Wlewamy olej. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, wlewamy do maki. Mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
    Pieczarki kroimy na pół plasterki, cebulę kroimy w kosteczkę. Ser żółty ścieramy na tarce o średnich oczkach, ser feta kroimy w kosteczkę.
    Ciasto rozwałkowujemy na pięć prostokątów o wymiarach 25x15cm. Na każdym rozkładamy przesmażone pieczarki z cebulką, parówkę, ser żółty i ser feta. Ciasto zawijamy do środka aby uformować hot dogi. Przekładamy na blaszkę piekarnikową, pieczemy w 210*C przez 15 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy