Puszyste maślane gofry na drożdżach podane z mleczno-jogurtowym kremem i malinami. W sezonie można użyć dowolnych drobnych owoców, zimą trzeba się ratować mrożonymi
Składniki:
Gofry:
300 g mleka
2 łyżki ksylitolu
12 g drożdży
2 jajka
100 g masła
2 szklanki mąki pszennej typ 450
1 szczypta soli
Krem:
300 g jogurtu greckiego
2 łyżki ksylitolu
1 szklanka mleka w proszku
+maliny
Drożdżowe gofry z mlecznym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Krem: do jogurtu wsypać ksylitol i mleko w proszku, wymieszać dokładnie aby nie było grudek, wstawić do lodówki.
Maliny umyć osuszyć (lub jeśli mrożone – rozmrozić na ręczniku papierowym).
Ciasto: do ciepłego mleka dodać ksylitol i pokruszone drożdże, wymieszać do rozpuszczenia. Następnie wbić 2 jajka i wlać roztopione masło. Wymieszać.
Na koniec dodać mąkę pszenną i sól, zmiksować na gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto wymieszać, nakładać chochelką na rozgrzaną gofrownicę (nie smarowałam jej dodatkowo tłuszczem bo w cieście jest sporo masła). Upiec na rumiano.
Upieczone gofry odparować i lekko wystudzić na kratce.
Komentarze