Drożdżowe gofry z mlecznym kremem

0 (0 ocen)

Puszyste maślane gofry na drożdżach podane z mleczno-jogurtowym kremem i malinami. W sezonie można użyć dowolnych drobnych owoców, zimą trzeba się ratować mrożonymi

Składniki:


  • Gofry:
    300 g mleka
    2 łyżki ksylitolu
    12 g drożdży
    2 jajka
    100 g masła
    2 szklanki mąki pszennej typ 450
    1 szczypta soli
    Krem:
    300 g jogurtu greckiego
    2 łyżki ksylitolu
    1 szklanka mleka w proszku
    +maliny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Gofry Krem

Drożdżowe gofry z mlecznym kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    Krem: do jogurtu wsypać ksylitol i mleko w proszku, wymieszać dokładnie aby nie było grudek, wstawić do lodówki.
    Maliny umyć osuszyć (lub jeśli mrożone – rozmrozić na ręczniku papierowym).

    Ciasto: do ciepłego mleka dodać ksylitol i pokruszone drożdże, wymieszać do rozpuszczenia. Następnie wbić 2 jajka i wlać roztopione masło. Wymieszać.
    Na koniec dodać mąkę pszenną i sól, zmiksować na gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce.

    Wyrośnięte ciasto wymieszać, nakładać chochelką na rozgrzaną gofrownicę (nie smarowałam jej dodatkowo tłuszczem bo w cieście jest sporo masła). Upiec na rumiano.

    Upieczone gofry odparować i lekko wystudzić na kratce.

    Gotowe gofry polać kremem i posypać malinami
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jogurt Maliny Mleko

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować