500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 opakowanie suchych drożdży
¼ szklanki oleju
1 jajko
250 ml mleka
1 łyżka stopionej margaryny
sezam
brązowy cukier
Sposób przygotowania przepisu:
Drożdżowe faworki
1.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól i drożdże.
2.
Margarynę topimy na małym ogniu i dolewamy do niej mleko i olej. Delikatnie podgrzewamy.
3.
Do sypkich składników dodajemy margarynę z mlekiem i olejem oraz jajko, dokładnie wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
4.
Wyrośnięte ciasto cieniutko rozwałkowujemy na stolnicy osypanej mąką i wycinamy
z niego paski o długości 15 cm i szerokości 3 cm, następnie nacinamy je w środku i przeplatamy jeden koniec przez otwór, najlepiej dwa razy, wtedy otrzymamy ładny skręt.
Faworki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy sezamem oraz cukrem. Pieczemy ok. 15 minut w temp. 180 stopni.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze