Drożdżowe faworki

  • wyświetlono: 897 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Świetna przegryzka na wieczór przed telewizorem.

IMG_0024 (1)

Składniki

500 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 opakowanie suchych drożdży
¼ szklanki oleju
1 jajko
250 ml mleka
1 łyżka stopionej margaryny
sezam
brązowy cukier

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżowe faworki

  • 1. Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól i drożdże.
  • 2. Margarynę topimy na małym ogniu i dolewamy do niej mleko i olej. Delikatnie podgrzewamy.
  • 3. Do sypkich składników dodajemy margarynę z mlekiem i olejem oraz jajko, dokładnie wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 4. Wyrośnięte ciasto cieniutko rozwałkowujemy na stolnicy osypanej mąką i wycinamy
    z niego paski o długości 15 cm i szerokości 3 cm, następnie nacinamy je w środku i przeplatamy jeden koniec przez otwór, najlepiej dwa razy, wtedy otrzymamy ładny skręt.
    Faworki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy sezamem oraz cukrem. Pieczemy ok. 15 minut w temp. 180 stopni.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zycieszkola_babciFaworki

Komentarze

Podobne przepisy

Faworki

Dodane przez: Megg

Faworki

Uwielbiam faworki, więc w tłusty...

Dodane przez: RedakcjaPP

Faworki drożdżowe

Jesteśmy bliźniaczkami. Lubimy...

faworki

Dodane przez: zabakaska

faworki

faworki doskonałe na karnawał

chruszcze

Dodane przez: Veronika

Chruszcze (a'la faworki - ale drożdżowe)

Robiłam z tej ilości składników...

Faworki

Dodane przez: aga3103

Faworki

To przepis, z którego korzystam...

Faworki

Dodane przez: Karolina Klimczak

Faworki

Faworki szybkie, smaczne i mało...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE