Drożdżowe faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Margarynę rozpuść w rondelku
2.Drożdże rozkruszyć. I zrobić rozczyn z dodatkiem 1 łyżi cukru, 200 g mąki i mleka. Odstawić aż urośnie
3.Żóltka wraz z jajkiem i cukrem utrzeć.
4.Do mąki dodać rozczyn masę jajeczną , sól, skórkę i sok z cytryny,
5.Wyrabiać ręcznie bądź za pomocą miksera ( końcówki do ucierania) do momentu aż ciasto stanie się gładkie i zacznie odchodzić od ręki
6.Cały czas wyrabiając wlewać stopniowo rozpuszczoną margarynę. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
7.Ciasto podziel na 3 części. Każdą część rozwałkuj. Pokrój w paski a następnie na kawałki. Po środku każdego kawałka natnij dziurkę .
8.Do naciętej dziury włóż jeden koniec i wywiń. Faworki układaj na posypanej mąką stolnicy.
Komentarze