Drożdżowe faworki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Co prawda tłusty czwartek już za Nami, ale zapraszam Was na pyszne drożdżowe faworki. Są łatwe w przygotowaniu i szybko znikają z talerza…

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki:

    500 g mąki pszennej

    50 g świeżych drożdży

    70 g ksylitolu

    250 ml mleka

    3 żółtka

    1 jajko

    szczypta soli

    50 g masła

    skórka i sok z połowy cytryny



    smalec do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Faworki

Drożdżowe faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Margarynę rozpuść w rondelku
    2.Drożdże rozkruszyć. I zrobić rozczyn z dodatkiem 1 łyżi cukru, 200 g mąki i mleka. Odstawić aż urośnie
    3.Żóltka wraz z jajkiem i cukrem utrzeć.
    4.Do mąki dodać rozczyn masę jajeczną , sól, skórkę i sok z cytryny,
    5.Wyrabiać ręcznie bądź za pomocą miksera ( końcówki do ucierania) do momentu aż ciasto stanie się gładkie i zacznie odchodzić od ręki
    6.Cały czas wyrabiając wlewać stopniowo rozpuszczoną margarynę. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    7.Ciasto podziel na 3 części. Każdą część rozwałkuj. Pokrój w paski a następnie na kawałki. Po środku każdego kawałka natnij dziurkę .

    8.Do naciętej dziury włóż jeden koniec i wywiń. Faworki układaj na posypanej mąką stolnicy.

    9.Faworki smaż na złoto na głębokim tłuszczu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować