Drożdżowe dynie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do gorącego mleka dodać masło , cukier kryształ i trzcinowy , podgrzewać aż wszystko się rozpuści , dodać mus z dyni , sól , jajko dokładnie wymieszać
2.Do drożdży dodać letnią wodę i 2 łyżeczki cukru , dokładnie wymieszać , postawić do spienienia
3.Spienione drożdże dodać do wymieszanych wcześniej składników , dosypać mąkę wyrobić , jeśli ciasto jest klejące podczas wyrabiania należy dosypać mąki , odstawić do wyrośnięcia
4.Z wyrośniętego ciasta formować kulki , trzonkiem od drewnianej łyżki w środku bułeczek robić otworki , dookoła ponacinać , odstawić do wyrośnięcia
5.Wyrośnięte bułeczki smarować roztrzepanym jajkiem , piec około 30 minut w 175*C
6.Zrobić ogonki np. z laski cynamonu jeśli ogonki chcemy jadalne możemy zrobić je z połówek orzechów włoskich lub migałów
Komentarze