Drożdżowe dynie

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Bułeczki dyniowe świetnie sprawdza się na śniadanie do porannej kawy czy kakao lub kolację z kubkiem ciepłego mleka

Składniki:

  • 3/4 szkl mleka
    1/3 szkl cukru trzcinowego
    1/3 szkl cukru kryształu
    100g masła
    3 łyżeczki suchych drożdży
    1/4 szkl ciepłej wody
    1 jajko
    1/2 łyżeczki soli
    1 szkl musu z dyni
    5 szkl mąki

    Jajko do smarowania bułeczek

Drożdżowe dynie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do gorącego mleka dodać masło , cukier kryształ i trzcinowy , podgrzewać aż wszystko się rozpuści , dodać mus z dyni , sól , jajko dokładnie wymieszać
  • 2. Do drożdży dodać letnią wodę i 2 łyżeczki cukru , dokładnie wymieszać , postawić do spienienia
  • 3. Spienione drożdże dodać do wymieszanych wcześniej składników , dosypać mąkę wyrobić , jeśli ciasto jest klejące podczas wyrabiania należy dosypać mąki , odstawić do wyrośnięcia
  • 4. Z wyrośniętego ciasta formować kulki , trzonkiem od drewnianej łyżki w środku bułeczek robić otworki , dookoła ponacinać , odstawić do wyrośnięcia
  • 5. Wyrośnięte bułeczki smarować roztrzepanym jajkiem , piec około 30 minut w 175*C
  • 6. Zrobić ogonki np. z laski cynamonu jeśli ogonki chcemy jadalne możemy zrobić je z połówek orzechów włoskich lub migałów

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy