to tak z dawnych czasów zwykłe ciasto drożdżowe do szklanki mleka na deser czy podwieczorek. babcia takie piekła w duchówce przy piecu kaflowym. zdrowa słodkość
Składniki:
robię w fornie 12x25cm- wychodzi mi 3 sztuki lub
w formie 25x40cm - 1 sztuka
ciasto:
1 kg mąki ja robię z mąki typu 450
4 jaja
10 dkg drożdży
1 i 1/3 szkl cukru
1 i 1/2 szkl mleka
do 1/2 szkl oleju lub 1/2 stopionej margaryny
cukier waniliowy
olejek waniliowy lub śmietankowy
rodzynki 10-15dkg
Ciasto drożdżowe do mleka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.mleko podgrzać delikatnie i rozpuścić w nim drożdże i 1/3 szkl cukru, dodać troszkę mąki na rozczyn, który wylewam na zadołowanie w mące. odstawiamy do wyrośnięcia, a następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto.
ciasto drożdżowe lubi być długo wyrabiane, lubi ciepło rąk.
pieczemy 45 min w małych blaszkach lub 50 min w dużej formie w temp do 180 stopni, oczywiście ciasto musi wyrosnąć w formach. można wierzch posmarować żółtkiem, ale nie jest to konieczne.
Komentarze