ciasto drożdżowe do mleka

0 (0 ocen)

to tak z dawnych czasów zwykłe ciasto drożdżowe do szklanki mleka na deser czy podwieczorek. babcia takie piekła w duchówce przy piecu kaflowym. zdrowa słodkość

Składniki:

  • robię w fornie 12x25cm- wychodzi mi 3 sztuki lub
    w formie 25x40cm - 1 sztuka

    ciasto:
    1 kg mąki ja robię z mąki typu 450
    4 jaja
    10 dkg drożdży
    1 i 1/3 szkl cukru
    1 i 1/2 szkl mleka
    do 1/2 szkl oleju lub 1/2 stopionej margaryny
    cukier waniliowy
    olejek waniliowy lub śmietankowy
    rodzynki 10-15dkg

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto drożdżowe do mleka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. mleko podgrzać delikatnie i rozpuścić w nim drożdże i 1/3 szkl cukru, dodać troszkę mąki na rozczyn, który wylewam na zadołowanie w mące. odstawiamy do wyrośnięcia, a następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto.
    ciasto drożdżowe lubi być długo wyrabiane, lubi ciepło rąk.

    pieczemy 45 min w małych blaszkach lub 50 min w dużej formie w temp do 180 stopni, oczywiście ciasto musi wyrosnąć w formach. można wierzch posmarować żółtkiem, ale nie jest to konieczne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (182 ocen)

Ciasto drożdżowe

To może cię zainteresować