Drożdżowe cynamonowe rogale z makiem lub sezamem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Przepyszne cynamonowe rogale z makiem lub sezamem. Ciasto nie wymaga robienia zaczynu. Jest proste do zrobienia nawet dla początkujących.

  • 20 min

Składniki:

  • 30g drożdży
    50g masła
    1,5 szkl mąki pszennej
    1,5 szkl mąki krupczatki
    1 szkl mleka
    5 łyżek cukru
    0,5 łyżeczki cynamonu
    Olej do posmarowania ciasta
    Kilka łyżek suchego maku lub sezamu do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Ciasta Rogale Desery Rogaliki

Drożdżowe cynamonowe rogale z makiem lub sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rogale 1. Masło roztopić w mleku, ostudzić. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dołożyć pozostałe składniki i dokładnie wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości. Po tym czasie ciasto ponownie chwilę wyrobić i podzielić na ok. 8 – 9 równych części. Z każdej uformować kuleczkę i rozwałkować na okrągły ok. 5 mm placuszek.
  • rogale 2. Każdy posmarować olejem i posypać makiem lub sezamem. Zwinąć w rulonik.
  • rogale 3. Naciąć z dwóch stron, zostawiając nieprzecięty środek.
  • rogale 4. Powstałe nitki zwinąć spiralnie wokół własnej osi i połączyć ze sobą na końcach z jednej jak i drugiej strony ruloniku
  • rogale 5. Następnie te połączone końce, złączyć ze sobą tworząc rogalik. Postąpić tak z każdym rulonikiem. Rogale przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 15 minut aby lekko podrosły. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach, do zrumienienia ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować