Drożdżowe cisto w centki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo fajne ciasto do Herbaty na chłodne wieczory

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 40 dag mąki tortowej
    5 dag cukru
    0,5 łyżeczki soli
    1 łyżeczka drożdży instant
    1 szklanka mleka
    5 dag masła
    skórka otarta z połowy cytryny
    1 łyżeczka soku z cytryny
    kakao
    aromat rumowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Drożdżowe cisto w centki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżowe ciasto w centki 1. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy sól,
    mleko lekko podgrzewamy i dodajemy drożdże i cukier
    odstawiamy do wyrośnięcia następnie wlewamy do miski z mąką , dodajemy miękkie masło i wyrabiamy ciasto,
    pozostawiamy w ciepłym miejscu aż wyrośnie .
    Dzielimy ciasto na dwie części do jednej dodajemy skórkę z cytryny i sok cytrynowy.
    Drugą część dzielimy jeszcze na pół do jednej dodajemy odrobinę kakao tak aby uzyskać jasny kolor a do drugiej pół łyżeczki kakao i kropelkę aromatu rumowego .
    Odstawiamy ciasta do ponownego wyrośnięcia.
    Ciasto cytrynowe należy rozwałkować i pokroić na paski szerokości ok 5 cm
    Ciasto rumowe rozwałkować i pokroić na paski szerokości 3 cm i ułożyć na tych pierwszych , ostatnie ciasto uformować w wałeczki i położyć na ciemnym cieście . Następnie każdy tak złożony pasek zwijamy w rulonik .
    Foremkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej ruloniki z ciasta ( jeden na drugim) , następnie pieczemy w temp 180 stopni przez 35 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować