Drożdżowe cisto w centki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy do miski dodajemy sól,
mleko lekko podgrzewamy i dodajemy drożdże i cukier
odstawiamy do wyrośnięcia następnie wlewamy do miski z mąką , dodajemy miękkie masło i wyrabiamy ciasto,
pozostawiamy w ciepłym miejscu aż wyrośnie .
Dzielimy ciasto na dwie części do jednej dodajemy skórkę z cytryny i sok cytrynowy.
Drugą część dzielimy jeszcze na pół do jednej dodajemy odrobinę kakao tak aby uzyskać jasny kolor a do drugiej pół łyżeczki kakao i kropelkę aromatu rumowego .
Odstawiamy ciasta do ponownego wyrośnięcia.
Ciasto cytrynowe należy rozwałkować i pokroić na paski szerokości ok 5 cm
Ciasto rumowe rozwałkować i pokroić na paski szerokości 3 cm i ułożyć na tych pierwszych , ostatnie ciasto uformować w wałeczki i położyć na ciemnym cieście . Następnie każdy tak złożony pasek zwijamy w rulonik .
Foremkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej ruloniki z ciasta ( jeden na drugim) , następnie pieczemy w temp 180 stopni przez 35 minut.
Komentarze