Drożdżowe ciasto ze śliwkami i marcepanową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Podgrzewamy mleko. Do miski wsypujemy mąkę i szczyptę soli, robimy na środku zagłębienie, w które rozkruszamy drożdże, oprószamy cukrem i dolewamy ciepłe mleko. Lekko mieszamy i zostawiamy na ok 15 min w ciepłym miejscu.
2.Zagniatamy ciasto z miękkim masłem. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok 45 min.
3.Śliwki myjemy, pestkujemy, i kroimy na ćwiartki lub ósemki.
4.Przygotowujemy kruszonkę : wszystkie składniki zagniatamy razem. Pod koniec dodajemy migdały. Chłodzimy.
5.Ciasto wałkujemy i wykładamy do natłuszczonej foremki do pieczenia ( piekłam w szerszej keksówce). Wbijamy na sztorc śliwki, posypujemy cynamonem. Na wierzch skubiemy kruszonkę. Zostawiamy na ok 15 min do ponownego wyrośnięcia.
6.Pieczemy ok 35 min w 180 st. Studzimy. Smacznego!
Komentarze