Drożdżowe ciasto ze śliwkami i marcepanową kruszonką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Miękkie, puszyste i wilgotne ciasto z sezonowych owoców... szczypta cynamonu dodaje mu wyrazistości i niepowtarzalnego aromatu...

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    200 g mąki
    10 g świeżych drożdży
    20 g cukru
    1 szczypta soli
    100 ml mleka
    20 g masła

    Kruszonka:
    100 g marcepanu
    35 g cukru
    30 g masła
    1 szczypta soli
    25 g migdałów w płatkach

    Ponadto:
    30 - 50 dag śliwek
    cynamon
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Drożdżowe ciasto ze śliwkami i marcepanową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podgrzewamy mleko. Do miski wsypujemy mąkę i szczyptę soli, robimy na środku zagłębienie, w które rozkruszamy drożdże, oprószamy cukrem i dolewamy ciepłe mleko. Lekko mieszamy i zostawiamy na ok 15 min w ciepłym miejscu.
  • 2. Zagniatamy ciasto z miękkim masłem. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok 45 min.
  • 3. Śliwki myjemy, pestkujemy, i kroimy na ćwiartki lub ósemki.
  • 4. Przygotowujemy kruszonkę : wszystkie składniki zagniatamy razem. Pod koniec dodajemy migdały. Chłodzimy.
  • 5. Ciasto wałkujemy i wykładamy do natłuszczonej foremki do pieczenia ( piekłam w szerszej keksówce). Wbijamy na sztorc śliwki, posypujemy cynamonem. Na wierzch skubiemy kruszonkę. Zostawiamy na ok 15 min do ponownego wyrośnięcia.
  • 6. Pieczemy ok 35 min w 180 st. Studzimy. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować