DROŻDŻOWE CIASTO Z JABŁKAMI, CYNAMONEM i WANILIOWĄ KRUSZONKĄ

  • wyświetlono: 3375 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Pyszne wilgotne, puszyste ciasto drożdżowe idealne do popołudniowej kawki.

violast11
  • 120min

Składniki

CIASTO:
3-3,5 szklanki + 6 łyżek do zaczynu mąki pszennej
1 szklanka ciepłego mleka,
1/2 szklanki cukru,
cukier wanilinowy,
2 jajka
1 żółtko ( białko zostawiamy do posmarowania),
150 g masła (roztopione)
40 g drożdży
FARSZ JABŁKOWY:
2,5 kg jabłek
5 łyżek cukru
1 kopiasta łyżka
2 kisiele cytrynowe (2x38g)
KRUSZONKA WANILIOWA:
1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego 16g
70 g stopionego i wystudzonego masła

Sposób przygotowania przepisu:

DROŻDŻOWE CIASTO Z JABŁKAMI, CYNAMONEM i WANILIOWĄ KRUSZONKĄ

  • 1. Z mleka, drożdży , 1 łyżki cukru i 6 łyżek mąki robimy zaczyn
    i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia.
  • 2. Jajka , żółtko i pozostały cukier oraz cukier wanilinowy
    należy dobrze wymieszać, tak aby cukier się rozpuścił.
  • 3. Do miski wsypać na początek tylko 3 szklanki mąki (reszta ew. przy wyrabianiu),
    dodać szczyptę soli, ubite jajka i wyrośnięty zaczyn.
    Wymieszać, do połączenia się składników.
  • 4. Stopniowo wlewać rozpuszczone i wystudzone masło i wyrabiać aż będzie plastyczne, miękkie
    i nie będzie się kleić (w razie konieczności dosypać resztę mąki).
  • 5. Pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 1 godzinę do podwojenia swojej objętości.
  • 6. W tym czasie obrać i zetrzeć na tarce jabłka, odcisnąć nadmiar soku,
    dodać cukier, cynamon i kisiele - całość dobrze wymieszać.
  • DROŻDŻOWE CIASTO Z JABŁKAMI, CYNAMONEM i WANILIOWĄ KRUSZONKĄ7. Wyrośnięte ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem
    i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (ja użyłam blaszki o wymiarach 40x24cm mierzone z góry),
    troszkę ugnieść. Posmarować pozostałym białkiem i nakłuć widelcem. Pozostawić na 20 minut
    do ponownego wyrośnięcia.
  • 8. Wyłożyć odsączone z nadmiaru soku jabłka (mogą to być dowolne owoce).
  • 9. Masło na kruszonkę stopić i przestudzić. Dodać cukier i mąkę i całość wymieszać.
    Posypać owoce przygotowaną kruszonką.
  • 10. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 60-70 mi

Porady

Do ciasta można użyć dowolnych owoców, czy też twarogu lub budyniu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczyladrożdżowecynamonwaniliakruszonkajabłecznikowoce

Komentarze

Podobne przepisy

image-29ludvv

Dodane przez: paulette17

Ciasto drożdżowe z budyniem, jagodami i kruszonką

Chyba każdy z nas jadł w dzieciństwie...

Ciasto z jabłkami i cynamonem

Dodane przez: Dolcevitainmykitchen

Ciasto z jabłkami i cynamonem

Smaczne ciasto z jabłkami i cynamonem,...

CIASTO MAŚLANKOWE Z JABŁKAMI I CYNAMONEM

Dodane przez: violast11

CIASTO MAŚLANKOWE Z JABŁKAMI I CYNAMONEM

Łatwe i szybkie ciasto do porannej...

Ciasto

Dodane przez: Futka

Szybkie ciasto z jabłkami i cynamonem

Propozycja na błyskawiczne w przygotowaniu,...

image-24hiori

Dodane przez: Di bloguje

Ciasto na maślance z jabłkami i kruszonką

Ciasto jest bardzo proste, szybkie...

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Dodane przez: Klaudia0318

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Najlepsze połączenie :) Uwielbiam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE