Drożdżowe ciasteczka z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami.
Mąkę przesiewamy, mleko lekko podgrzewamy.
Do garnka wrzucamy pokruszone drożdże, sól, 2 łyżki cukru i zalewamy mlekiem -
mieszamy, przykrywamy i odstawiamy.
Gdy masa podwoi objętość, dodajemy utartą margarynę i resztę mąki. Wyrabiamy ciasto.
Rozwałkowujemy na 0,5cm grubości. W razie potrzeby, podsypujemy mąką.
Radełkiem wycinamy kwadraty i układamy na blasze.
Pozwalamy im jeszcze trochę urosnąć.
Z czereśni pozbywamy się pestek.
Owoce układamy na kwadracikach, posypujemy cukrem, i smarujemy jajkiem.
(Z reszty ciasta można zrobić ozdobne paseczki).
Ciasteczka pieczemy ok 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Gdy ostygną, posypujemy pudrem.
Komentarze