Drożdżowe choinki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże , cukier i ciepłe mleko wymieszać i na chwilę odstawić w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać do miski, dodać podrośnięte drożdże i pozostałe składniki ciasta. Wyrobić ciasto drożdżowe, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski i podzielić na osiem części.
3.Z każdej części uformować kulkę i na kilka minut przykryć ściereczką.
4.Mleko zagotować dodać mak i gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Białka z cukrem ubić na sztywno, dodać do maku razem z aromatem i delikatnie wymieszać. Przełożyć do worka cukierniczego z odciętym końcem.
5.Z bułeczek wałkować owalne placki, ok. 4 mm grubości. Nałożyć pasek maku i zlepić pieroga. Mak można nakładać łyżeczką, ale z worka wygodniej. Położyć zlepieniem do góry i lekko przycisnąć do blatu.
6.Na wierzchu znowu wycisnąć pasek maku, złożyć na pół i zlepić końce.
7.Nożycami zrobić nacięcia na kształt choinki. Posmarować jajkiem i piec 12-15 minut w temperaturze 170 stopni. Po wystygnięciu udekorować.
Komentarze