Drożdżowe cebulniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże zalewamy mlekiem, wsypujemy cukier i odstawiamy do rozpuszczenia.
2.Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, jajko, olej, sól i drożdże. Wyrabiamy gładkie ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3.Obraną cebulę kroimy w kosteczkę i mieszamy z surowym mięsem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4.Ciasto drożdżowe wałkujemy na placek o grubości ok 1/2 cm, wycinamy kółka i formujemy z nich pierogi z surowym farszem mięsno - cebulowym w środku.
Pierożki układamy na blaszce, zlepieniem do góry ( więcej się mieści ). Każdy smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach na złoty kolor.
Komentarze