Drożdżowe cebulniki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Podaję je z barszczykiem. Rewelacyjnie zastępują klasyczne paszteciki, a robi się je o wiele szybciej.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej
    5 dag drożdży
    1 jajko
    2 żółtka
    4 łyżki oleju
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    ok 1 szklanki mleka w temperaturze pokojowej
    30 dag mielonego mięsa
    30 dag cebuli
    pieprz, sól
    jajko do posmarowania cebulników
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżowe cebulniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże zalewamy mlekiem, wsypujemy cukier i odstawiamy do rozpuszczenia.
  • 2. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, jajko, olej, sól i drożdże. Wyrabiamy gładkie ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 3. Obraną cebulę kroimy w kosteczkę i mieszamy z surowym mięsem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 4. Ciasto drożdżowe wałkujemy na placek o grubości ok 1/2 cm, wycinamy kółka i formujemy z nich pierogi z surowym farszem mięsno - cebulowym w środku.
    Pierożki układamy na blaszce, zlepieniem do góry ( więcej się mieści ). Każdy smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować