Drożdżowe cebulniki

  • wyświetlono: 210 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Podaję je z barszczykiem. Rewelacyjnie zastępują klasyczne paszteciki, a robi się je o wiele szybciej.

  • 4 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

1/2 kg mąki pszennej
5 dag drożdży
1 jajko
2 żółtka
4 łyżki oleju
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
ok 1 szklanki mleka w temperaturze pokojowej
30 dag mielonego mięsa
30 dag cebuli
pieprz, sól
jajko do posmarowania cebulników

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżowe cebulniki

  • 1. Drożdże zalewamy mlekiem, wsypujemy cukier i odstawiamy do rozpuszczenia.
  • 2. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, jajko, olej, sól i drożdże. Wyrabiamy gładkie ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 3. Obraną cebulę kroimy w kosteczkę i mieszamy z surowym mięsem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 4. Ciasto drożdżowe wałkujemy na placek o grubości ok 1/2 cm, wycinamy kółka i formujemy z nich pierogi z surowym farszem mięsno - cebulowym w środku.
    Pierożki układamy na blaszce, zlepieniem do góry ( więcej się mieści ). Każdy smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach na złoty kolor.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

cebulaciasto drożdżowepaszteciki

Komentarze

Podobne przepisy

Paszteciki drożdżowo-kruche

Dodane przez: a_sad07

Drożdżowo-kruche ciasto na paszteciki

Przekąska, która znika z imprezowego...

Drożdżowe słoneczko z kapuścianym farszem

Dodane przez: MałaMi

Drożdżowe słoneczko z kapuścianym farszem

Wytrawny wypiek drożdżowy, który...

Paluchy Drożdżowe

Dodane przez: WT

Paluchy drożdżowe

Paluchy drożdżowe to idealny dodatek...

Paszteciki drożdżowe z mięsem z rosołu

Dodane przez: AnetaJ

Paszteciki drożdżowe z mięsem z rosołu

Wydaje mi się, że kuchnię resztkową...

racuchy

Dodane przez: Aga72

Racuchy drożdżowe

Dziś tak myślę nie gotuję bo pazurki...

Dodane przez: RewelacjeWKuchni

Racuchy drożdżowe

Pyszna przekąska w ciągu dnia....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE