Drożdżowe bułki z kapustą i kminkiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Takie bułki można podać na świąteczny stół z czerwonym barszczykiem. Są bardzo sycące i pyszne. Pachną kminkiem i przyprawami. Bardzo polecam, zróbcie. Można podać je na gorąco zaraz po upieczeniu lub zimne gdy wystygną. Smacznego życzę

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na nadzienie:
    pół główki średniej kapusty białej
    2 średnie cebule
    masło do smażenia
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    kminek mielony według uznania
    przyprawa do dań z kapusty według uznania

    Na bułki:
    Rozczyn:
    5 dag świeżych drożdży
    2 łyżeczki cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    1 szklanka ciepłego mleka

    Na ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    5 dag masła lub margaryny
    1 łyżeczka soli
    ewentualnie ciepłe mleko

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    1 jajko
    kminek cały według uznania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Drożdżowe bułki z kapustą i kminkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Nadzenie. 1. Nadzienie: Kapustę obieramy z wierzchnich liści, płuczemy, osuszamy i drobno kroimy. Zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Gdy będzie miękka dokładanie odcedzamy. Cebule obieramy i kroimy w kostkę, następnie smażymy do miękkości i zrumienienia na maśle. Następnie wraz z tłuszczem przekładamy do kapusty. Następnie kapustę z cebulą przesmażamy przez kilka minut cały czas mieszając i przyprawiając do smaku solą, pieprzem, kminkiem i przyprawą do kapusty. W razie potrzeby można dodać masła do przesmażania. Studzimy.
  • Ciasto. 2. Ciasto: Drożdże rozcieramy z cukrem i mąką w ciepłym mleku. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby rozczyn ,,ruszył''. Do mąki dajemy sól i masło lub margarynę, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, następnie dodajemy rozczyn i zagniatamy ciasto, ewentualnie dolewamy ciepłego mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut do wyrośnięcia.
  • Formowanie bułek. 3. Formowanie bułek: Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części, każdą część wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną, nakładamy sporą porcję kapusty i zlepiamy formując bułeczki.
  • Do pieczenia. 4. Do pieczenia: Bułki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i posypujemy kminkiem.
  • Pieczenie. 5. Pieczenie: Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut do zrumienienia.
  • Podajemy. 6. Upieczone podajemy. Ciepłe lub zimne. Smacznego.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 8 sporych bułek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Kapusta Kminek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować