Drożdżowe bułki nadziewane papryką i pieczarkami

  • wyświetlono: 626 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Takich bułek jeszcze nie jedliście! Drożdżowe bułki nadziewane papryką i pieczarkami smakują rewelacyjnie! Delikatne, puszyste ciasto, aromatyczny farsz i mozzarella! Bułeczki są smaczne na ciepło i zimno, chociaż my wolimy je ciepłe kiedy ser w środku jest jeszcze rozpuszczony i się ciągnie… Mniam.

Kuchnia Marty
  • 100min

Składniki

Składniki na ciasto:
◦230 g mąki tortowej
◦8 g drożdży suchych
◦250 ml mleka
◦1 łyżka cukru
◦1 łyżeczka soli
◦115 g masła
◦1 jajko
◦100 g mąki pełnoziarnistej

Składniki na nadzienie:
◦150 g pieczarek
◦1-2 cebule
◦½ czerwonej papryki
◦1-2 ząbki czosnku
◦sól
◦pieprz
◦1 łyżka masła
◦1 łyżka majeranku
◦100 g tartej mozzarelli

Dodatkowo:
◦4-5 łyżek mleka
◦tłuszcz do formy

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżowe bułki nadziewane papryką i pieczarkami

  • Drożdżowe bułki nadziewane papryką i pieczarkami1. Przygotowanie ciasta:
    Drożdże mieszamy z mąką tortową, solą i cukrem. Mleko podgrzewamy z masłem (masło ma się rozpuścić) i dodajemy do mąki. Na koniec dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto – ok. 4 minut. Pod koniec dodajemy mąkę pełnoziarnistą.

    Ciasto przekładamy na blat posypany mąką i wyrabiamy ok. 5 minut. Następnie formujemy z ciasta kulę i przekładamy do miski posmarowanej olejem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • Drożdżowe bułki nadziewane papryką i pieczarkami2. Przygotowanie nadzienia:
    Na maśle podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy kilka minut. Do pieczarek dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i podsmażamy aż płyn odparuje. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Odstawiamy aż nadzienie wystygnie. Do zimnego farszu dodajemy startą mozzarellę. Mieszamy.

    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.
  • Drożdżowe bułki nadziewane papryką i pieczarkami3. Gdy ciasto wyrośnie delikatnie wciskamy je ręką (ciasto musi odgazować), przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut.

    Od ciasta odrywamy niewielkie fragmenty, z których formujemy okrągłe placki (najlepiej robić to oprószonymi mąką rękami). Do środka nakładamy po 1 łyżce farszu i formujemy okrągłe bułeczki.
  • Drożdżowe bułki nadziewane papryką i pieczarkami4. Ja bułeczki piekę w metalowej formie do pieczenia muffinek. Wgłębienia smaruję masłem i do każdego wkładam po jednej bułeczce. Formę z bułeczkami przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

    Po tym czasie bułeczki smarujemy mlekiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 25-35 minut.

    Bułki studzimy na kratce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniabułeczki drożdżowebułkibułki drożdżoweDrożdżowe bułki nadziewane papryką i pieczarkamibułeczki drożdżowe nadziewane

Komentarze

Podobne przepisy

Bułki chlebowe z pieczarkami

Dodane przez: akrobatka22

Bułki chlebowe z pieczarkami

Rewelacyjne bułki chlebowe z niespodzianką...

Bułki majonezowe z pieczarkami

Dodane przez: Martyna1991

Bułki majonezowe z pieczarkami

Domowe bułki z ciasta drożdżowego...

Krucho drożdżowe rogaliki z pieczarkami

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Krucho drożdżowe rogaliki z pieczarkami i...

Łatwe, szybkie w wykonaniu. Przepyszne...

Krucho drożdżowe rogaliki z pieczarkami, porem i czosnkiem niedźwiedzim

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Krucho-drożdżowe rogaliki z pieczarkami,...

Proste i szybkie w przygotowaniu....

Paszteciki przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem i ewentualnie posypujemy kminkiem jeśli ktoś lubi.

Dodane przez: PurpleHaze

Paszteciki drożdżowe z pieczarkami i cebulą

Zawsze kiedy mam ochotę na smaczną...

bułeczki

Dodane przez: monikaT83

Bułki ze świeżą papryką i ziarnami

serdecznie polecam:)

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE