Drożdżowe bułeczki z sezamem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy ciasto: rozkruszamy drożdże, zasypujemy łyżką cukru, dodajemy pół szklanki ciepłej wody, mieszamy, odstawiamy na chwilę. W tym czasie obieramy pieczarki i kroimy w talarki. Wrzucamy na patelnię z dodatkiem margaryny i lekko podsmażamy. Do miski wrzucamy szklankę mąki, szczyptę soli, zalewamy drożdżowym zaczynem i wodą, wyrabiamy ciasto, zostawiamy na chwilę do wyrośnięcia.
2.Ciasto rozwałkowujemy. Wersja studencka - jeżeli nie mamy wałka, przydaje się zimna szklana butelka z lodówki, ważne tylko aby jej nie rozbić i nie wylać zawartości :) Z ciasta wykrawamy 6 kwadratów, każdy smarujemy ketchupem i kładziemy po troszku farszu pieczarkowego. Zwijamy w wałeczki. Smarujemy rozbełtanym białkiem i posypujemy dowolną posypką.
3.Bułeczki pieczemy w ok. 200 st. do zarumienienia wierzchu, czyli ok. 20 minut. Smacznego :)
Komentarze