Drożdżowe bułeczki z sezamem i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Propozycja (nie tylko) dla studenta przygotowana przez studenta :)

  • 30 min

Składniki:

  • Na 6 szt.:
    - 20 g świeżych drożdży
    - łyżka cukru
    - szklanka ciepłej wody
    - szklanka mąki
    - szczypta soli
    - ketchup
    - 150 g pieczarek
    - 2 łyżki margaryny
    - 1 białko
    Opcjonalnie do posypania mak, sezam, słonecznik itp.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Drożdżowe bułeczki z sezamem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Krok1 1. Przygotowujemy ciasto: rozkruszamy drożdże, zasypujemy łyżką cukru, dodajemy pół szklanki ciepłej wody, mieszamy, odstawiamy na chwilę. W tym czasie obieramy pieczarki i kroimy w talarki. Wrzucamy na patelnię z dodatkiem margaryny i lekko podsmażamy. Do miski wrzucamy szklankę mąki, szczyptę soli, zalewamy drożdżowym zaczynem i wodą, wyrabiamy ciasto, zostawiamy na chwilę do wyrośnięcia.
  • Krok 2 2. Ciasto rozwałkowujemy. Wersja studencka - jeżeli nie mamy wałka, przydaje się zimna szklana butelka z lodówki, ważne tylko aby jej nie rozbić i nie wylać zawartości :) Z ciasta wykrawamy 6 kwadratów, każdy smarujemy ketchupem i kładziemy po troszku farszu pieczarkowego. Zwijamy w wałeczki. Smarujemy rozbełtanym białkiem i posypujemy dowolną posypką.
  • Krok 3 3. Bułeczki pieczemy w ok. 200 st. do zarumienienia wierzchu, czyli ok. 20 minut. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Pieczarki Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować