Drożdżowe bułeczki z serem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mięciutkie, puszyste, wypełnione po brzegi masą serową, bułeczki.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:

    400g mąki 
    7g suchych drożdży lub 25g świeżych 
    50g cukru
    2 jajka
    130 ml ciepłego mleka
     50g masła
    szczypta soli

    Masa serowa

    250g sera białego najlepiej tłustego lub półtłustego 
    1 żółtko 
    1 łyżka masła 
    2 łyżki cukru pudru
    można dodać wcześniej namoczone rodzynki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Desery

Drożdżowe bułeczki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżowe bułeczki z serem 1. Masa serowa: wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy do połączenia.


    Ciasto: Drożdże, cukier, ciepłe mleko oraz 1 łyżkę mąki mieszamy w kubeczku lub miseczce i odstawiamy na 15 min aby drożdże zaczęły pracować. Masło roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia.
  • 2. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięte drożdże, roztopione masło, sól oraz 2 jajka i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto zostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na posypaną mąka stolnicę lub blat i rozwałkowujemy na duży  prostokąt. Całość smarujemy masą serową. Zwijamy w rulon od dłuższej strony. Bardzo ostrym nożem kroimy w plasterki - ok 10 szt. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie bułki smarujemy masłem lub mlekiem i wsadzamy do nagrzanego do 180 st piekarnika. Pieczemy ok 25 min, najlepiej obserwować. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Piknik Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować