Drożdżowe bułeczki z rabarbarem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże i 2 łyżki cukru rozpuszczamy w mleku, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejce.
2.Mąkę przesiewamy. Dodajemy do mąki zaczyn drozdżowy i pozostałe składniki, zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
3.Rabarbar obieramy i kroimy w 1 cm kostkę.
4.Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy rabarbar i truskawki, wsypujemy cukier. Dusimy na średnim ogniu około 20 minut, aż postawały dżem lekko zgęstnieje. Studzimy.
5.Składniki kruszonki łączymy ze sobą.
6.Z ciasta formujemy kulki wielkości większej mandarynki, spłaszczamy wykładamy po łyżeczce dżemu.
Układamy na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę piekarnikową.
Posypujemy kruszonką.
Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.
Smacznego ;)
Porady
Kruszonkę możemy pominąć,zamiast tego posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze