Drożdżowe bułeczki z rabarbarem i truskawkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Smaczne drożdżówki z rabarbarem i truskawkami. Posypane kruszonką. Idealne do zimnego mleka lub ciepłej herbaty.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto
    4 szklanki mąki pszennej,
    2 łyżki cukru,
    20 g drożdży,
    2 jajka,
    1 szklanka mleka,
    8 łyżek oleju,
    Szczypta soli.

    Dżem
    300 g rabarbaru,
    200 g truskawek.
    2 łyżki masła,
    pół szklanki cukru.

    Kruszonka
    100 g masła,
    200 g mąki,
    100 g cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Drożdżówka Ciastka

Drożdżowe bułeczki z rabarbarem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże i 2 łyżki cukru rozpuszczamy w mleku, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejce.
  • 2. Mąkę przesiewamy. Dodajemy do mąki zaczyn drozdżowy i pozostałe składniki, zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
  • 3. Rabarbar obieramy i kroimy w 1 cm kostkę.
  • 4. Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy rabarbar i truskawki, wsypujemy cukier. Dusimy na średnim ogniu około 20 minut, aż postawały dżem lekko zgęstnieje. Studzimy.
  • 5. Składniki kruszonki łączymy ze sobą.
  • 6. Z ciasta formujemy kulki wielkości większej mandarynki, spłaszczamy wykładamy po łyżeczce dżemu.

    Układamy na natłuszczoną i wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę piekarnikową.

    Posypujemy kruszonką.

    Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.

    Smacznego ;)

Porady

Kruszonkę możemy pominąć,zamiast tego posypujemy cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować