Drożdżowe bułeczki z powidłami

  • wyświetlono: 375 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Tradycyjne ciasto drożdżowe w nowej odsłonie.

  • 100min

Składniki

Składniki:
Drożdże -1/3 paczki
Mąka pszenna-350 gramów
Mleko-szklanka
Masło-125 gramów
Jajko
Cukier-5 łyżek
Skórka z cytryny
Powidła Śliwkowe
Cukier puder

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżowe bułeczki z powidłami

  • 1. Zaczynam od zaczynu-rozcieram drożdże z dużą łyżką mąki, łyżką cukru i dwiema łyżkami mleka. Zostawiam go na 15 minut, aby podwoił swoją objętość. Roztapiam masło, zostawiam na chwilę i dolewam mleko-szybciej ostygnie, a ja lubię oszczędzać czas. Do dużej miski wsypuję mąkę, dodaję mieszankę masła i mleka, cukier, skórkę cytrynową, jajko a na końcu zaczyn. Całość mieszam łyżką, a następnie zagniatam ręcznie. Niestety trzeba w to włożyć trochę pracy, ale już za chwilę ciasto powinno przestać lepić się do rąk. Gdy da się uformować w gładką kulę przykrywam je ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia-mniej więcej trwa to godzinę.Gdy ciasto wyrośnie, odrywamy po kawałku, spłaszczamy, na środek kładziemy łyżeczkę powideł śliwkowych-najlepiej domowych. Zlepiamy i formujemy kule, układamy je w formie do pieczenia i wstawiamy do dobrze nagrzanego pieca na 25 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Najlepiej użyć tutaj domowych powideł.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

Bułeczki drożdżowe po upieczeniu

Dodane przez: Kasia84

Bułeczki drożdżowe z owocami

Bułeczki za każdym razem mogą być...

bułeczki z budyniem

Dodane przez: kowwioleta

Bułeczki drożdżowe z kruszonką

Ciasto drożdżowe - smak dzieciństwa.

Bułeczki drożdżowe z truskawkami

Dodane przez: danusia19671

Bułeczki drożdżowe z truskawkami

W sezonie truskawkowym nie może...

image-0djogbd

Dodane przez: malaa150

Rogaliki drożdżowe z powidłem

Wyśmienite rogaliki !

Drożdżowe odrywane bułeczki z jeżynami

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Drożdżowe odrywane bułeczki z jeżynami

A w moim domu pachnie... .Są takie...

bułeczki drożdżowe z kruszonką

Dodane przez: joanna1974

bułeczki drożdżowe z kruszonką

najlepiej smakują z ciepłym mlekiem

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE