Drożdżowe bułeczki z patelni

4.5 (190 ocen)

  • 40 min

Świetne bułeczki ne użycia piekarnika

  • 40 min

Składniki:

  • na 6szt
    około 300 g mąki pszennej (wychodzi około 1,5 szklanki)
    180 g ciepłej wody
    7 g drożdży (świeżych)
    pół łyżeczki soli
    kasza manna
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Drożdżówka

Drożdżowe bułeczki z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki (oprócz kaszy mannej) zagniatamy do uzyskania jednolitej, gładkiej, elastycznej masy. Odstawiamy pod przykryciem (np. w misce przykytej ściereczką) w ciepłe miejsce. Kiedy nasza masa zwiększy się dwukrotnie, możemy przystąpić do dalszej pracy. Ciasto dzielimy na 6 części. Formujemy bułeczki, delikatnie je spłaszczając. Obtaczamy w kaszy mannej i pieczemy na suchej patelni pod przykryciem 8-9 min z każdej strony!

Porady

Bułeczki możemy nadziewać różnym farszem. Ja zrobiłam, nadziewane smażoną kiełbasą z cebulą (posiekać drobno kiełbasę oraz cebulę, podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, nadziewać bułeczki, jeszcze przed pieczeniem) oraz nadziewane dżemem wiśniowym (lepsze będą powidła). Smakują również bez nadzienia, posmarowane masłem :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Drugie śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować