Drożdżowe bułeczki z nakładką wypełnioną słodkim twarożkiem z owocami pod chrupiącym musli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Owoce oczyszczamy ze szczypułek, itp.płuczemy pod bieżąca wdą, odstawiamy do osuszenia.
2. Drożdże kruszymy w misce, dodajemy trochę ciepłego mleka , cukru i łyżkę maki, robimy zaczyn, odstawiamy aż zacznie pracować.
Do wyrośniętego zaczynu ,dodajemy jajka, stopioną i ostudzoną margarynę, resztę cukru, cukier waniliowy, mąkę i wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto.
Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu na około 50-60 minut aż ciasto będzie lekkie i podwoi swoją objętość.
3. Po wyrośnięciu ,ciasto rozwałkowujemy , wykrawamy koła- najpierw większą szklanką, po czym w wyciętym kole mniejszą ,zyskujemy potrzebne nam dno i boki ciasteczek.
Mniejszy krążek odkładamy.
Na kołach układamy obwódki tak zeby końcami stykały sie ze sobą.
4. Twaróg rozgniatamy widelcem , dodajemy zółtko , cukry do smaku , śmietanę i mieszamy .
5. Kazda bułkę z obwódką napełniamy słodkim twarogiem, a następnie na twaróg układamy różne owoce,, lekko je wtapiająć w nadzenie serowe .
Rozprowadzone owoce oprószamy pokruszonym musli.
6. Bułeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 20 20 min w tem 180st, Smacznego:)
Komentarze