Drożdżowe bułeczki z nadzieniem z pomarańczy

  • wyświetlono: 1239 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Pyszne pachnące bułeczki:), super na niedzielne śniadanie z kakao albo na drugie śniadanie do szkoły, pracy lub na uczelnię:), polecam i serdecznie zachęcam:)

20191005_083333
  • 120min

Składniki

Ciasto drożdżowe:
750 g mąki (typ 500)
1 szkl. mleka
100g masła
2 paczki drożdży instant
1/2 szkl cukru
1/4 szklanki wiórków kokosowych
2 jajka
1 żółtko
Nadzienie pomarańczowe:
2 pomarańcze-średniej wielkości
1/2 szkl cukru
Dodatkowo:
1 białko do posmarowania bułeczek

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżowe bułeczki z nadzieniem z pomarańczy

  • 1. Ciasto drożdżowe:
    Cukier i wiórkami kokosowymi zmielić w młynku do kawy lub blenderze ( ja użyłam blendera)mieszanka nie powinna być zbyt miałka.
    Mąkę przesiać do miski. Dodać zmielony cukier z wiórki, a także drożdże instant. Wszystko dobrze wymieszać. W rondelku podgrzać mleko, a masło rozpuścić a potem ostudzić..
    Do miski z mąka wybić jajka i żółtko i wymieszać. Dodać roztopione masło i wyrabiać ciasto. Cały czas wyrabiając dolewać mleko partiami ,aby ciasto dobrze połączyło się z mlekiem. Gdyby ciasto było jeszcze za suche dolać 2-3 łyżki ciepłej przegotowanej wody. Wyrabiać do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki.
    Na dno dużego garnka wyspać trochę mąki i położyć na niej ciasto. Z wierzchu także lekko posypać mąką, następnie przykryć czystą ściereczką i odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia
  • 2. Nadzienie pomarańczowe:
    Pomarańcze umyć i osuszyć. Zetrzeć skórkę. Następnie zdjąć skórę z owoców. Wyciąć fileciki z pomarańczy (tzn. kawałki muszę być bez białych błonek).Wycięte fileciki przekroić na 2-3 mniejsze kawałki. Z tego co zostało po wykrojeniu filecików wycisnąć sok. Na patelnię wrzucić kawałki pomarańczy, skórkę startą i sok, a także cukier. Wymieszać. Zesmażać do momentu aż sok i cukier się zredukują i utworzą coś jakby karmel pomarańczowy a owoce zmiękną czyli robimy coś podobnego do dżemu z pomarańczy. Trwa to około 10-12 minut. Zdjąć z ognia, najlepiej przełożyć dzemik do miseczki i odstawić do ostygnięcia.

  • 3. Bułeczki:
    Wyrośnięte ciasto wyjąc z miski, 2-3 razy zagnieść. Nożem odcinać małe kawałki ciasta, w palcach uformować placuszek i nałożyć łyżeczkę nadzienia. Zrobić bułeczkę. Ułożyć na blasze wylożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym białkiem. Piekarnik nagrzać do 180 st i wstawić bułeczki. Po około 12 minutach zwiększyłam temperaturę do 200 st. Ogólnie piekłam bułeczki 20 minut.
    Ostudzić przed podaniem:)
    Serdecznie polecam i smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

bułeczki drożdżowe

Komentarze

Podobne przepisy

bułeczki drożdżowe

Dodane przez: Konto nieaktywne

Bułeczki drożdżowe z kruszonką

Wspaniałe dla małych dzieci bułeczki...

Drożdżowe bułeczki z serem

Dodane przez: danusia19671

Drożdżowe bułeczki z serem

Pyszne domowe bułeczki z nadzieniem...

bułeczki drożdżowe z brzoskwiniami

Dodane przez: Wypieki Beaty

Drożdżowe bułeczki z brzoskwiniami

Pachnące latem bułeczki z brzoskwiniami...

bułeczki z budyniem

Dodane przez: kowwioleta

Bułeczki drożdżowe z kruszonką

Ciasto drożdżowe - smak dzieciństwa.

image-22dt09b

Dodane przez: danusia19671

Bułeczki drożdżowe z malinami

Drożdżowe bułeczki z malinami,...

Bułeczki drożdżowe po upieczeniu

Dodane przez: Kasia84

Bułeczki drożdżowe z owocami

Bułeczki za każdym razem mogą być...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE