Drożdżowe bułeczki z kremem i sosem truskawkowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Gdzie nie spojrzę to widzę wiosnę! Dlatego postanowiłam upiec takie drożdżowe bułeczki z kremem i sosem truskawkowym. Nie dość, że wyglądają obłędnie, to jeszcze lepiej smakują! Mnie się humor poprawił od samego zapachu jaki unosił się w domu w trakcie pieczenia!

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki na drożdżowe bułeczki:
    ◦250 g mąki pszennej typ 500
    ◦½ łyżeczki drożdży instant
    ◦½ łyżeczki soli
    ◦30 g cukru
    ◦2 łyżeczki cukru wanilinowego
    ◦145 ml ciepłego mleka
    ◦1 żółtko
    ◦30 g masła

    Składniki na krem:
    ◦270 ml mleka
    ◦1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    ◦2 jajka
    ◦2 żółtka
    ◦60 g cukru
    ◦2 łyżeczki cukru wanilinowego
    ◦15 g mąki tortowej
    ◦1 szczypta soli

    Składniki na sos truskawkowy:
    ◦250 g truskawek
    ◦1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    ◦60 g cukru
    ◦sok z połowy cytryny

    Dodatkowo:
    ◦tłuszcz do formy
    ◦listki mięty lub fiołki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżowe bułeczki z kremem i sosem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżowe bułeczki z kremem i sosem truskawkowym 1. Przygotowanie ciasta drożdżowego:
    Wszystkie składniki na ciasto oprócz masła mieszamy razem i wyrabiamy aż się połączą. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę masło i wyrabiamy aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 ½ godziny.

    Gdy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy je na 8 równych części (po ok. 60 g każda) i wstawiamy na 20 minut do lodówki.
  • Drożdżowe bułeczki z kremem i sosem truskawkowym 2. Przygotowanie kremu:
    W misce ubijamy jajka, żółtka, cukier i ekstrakt z wanilii. Następnie dodajemy mąkę i sól cały czas ucierając. W rondelku doprowadzamy mleko do wrzenia i delikatnie wlewamy do masy jajecznej cały czas ucierając. Krem budyniowy przekładamy do rondelka po mleku i gotujemy aż zgęstnieje często mieszając żeby się nie przypalił. Gotowy krem odstawiamy żeby wystygł.
  • Drożdżowe bułeczki z kremem i sosem truskawkowym 3. Przygotowanie sosu truskawkowego:
    Do rondelka wlewamy sok z ½ cytryny, cukier, ekstrakt z wanilii i wrzucamy 60 g drobno pokrojonych truskawek. Całość gotujemy na średnim ogniu aż otrzymamy gęsty sos. Odstawiamy aż ostygnie. Do zimnego sosu dodajemy pozostałe truskawki pokrojone w małe kawałki, mieszamy.
  • Drożdżowe bułeczki z kremem i sosem truskawkowym 4. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki. Formę do pieczenia muffinów smarujemy tłuszczem. Z kawałków ciasta w dłoniach formujemy okrągłe placki, które wkładamy do otworów blachy, a następnie nakładamy do środka krem.

    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Blachę z bułeczkami wstawiamy do piekarnika na ok. 20-25 minut.

    Upieczone bułeczki delikatnie wyciągamy z formy i studzimy na kratce. Na wierzch każdej nakładamy po łyżce sosu truskawkowego. Dekorujemy listkami mięty lub fiołkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować