około 500 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
80 g drobnego cukru do wypieków
1 opakowanie cukru waniliowego
250 ml ciepłego mleka
1 jajko
1 zółtko
50 g masła
duża szczypta soli
około 200 g wisienek
150 g kremu czekoladowego np nutella
Kruszonka
50 g masła
50 g mąki pszennej
oraz
cukier puder do oprószenia bułek lecz niekoniecznie
Drożdżowe bułeczki z kremem czekoladowym, wiśniami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wiśnie opłukąć, wyjąć z nich pestki.
Ze składników wyrobic kruszonke.
Masło roztopić i odstawić do przestudzenia.
Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z suchymi drożdżami.
Do mąki dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne . Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około godzine az podwoi swoja objętość.
Potem znowu krótko rękoma wyrobić.
Ciasto rozpłaszczyć w dłoniach lub lekko rozwałowac na gr. około 2-3 cm,wykrawać koła i układac na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
W każdej bułce zrobic wgłebienie ( dnem literatki).
We wgłębieniu położyć po łyżeczce kremu czekoladowego a nastepnie po kilka sztuk wisienek, wciskając je delikatnie w krem. Na wierzchu rozprowadzic kruszonkę.
Bułki przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu az znowu podrośnie na około kwadrans.
Drożdżówki piec w temperaturze 180ºC przez około 15-20minut, do zarumienienia. Podawac gdy przestygną, , mozna oprószyc je też cukrem pudrem, lecz niekoniecznie.
Smacznego:)
Komentarze