Drożdżowe bułeczki z kapustą i mięsem

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Uwielbiam drożdżowe bułeczki z kapustą i mięsem! Pyszne, mięciutkie z rewelacyjnym, aromatycznym farszem. Ciężko się im oprzeć! Doskonałe na ciepło i na zimno.. u mnie obowiązkowo z czerwonym barszczykiem!

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    ◦9 g drożdży suchych
    ◦30 ml ciepłej wody
    ◦110 ml ciepłego mleka
    ◦110 ml oleju
    ◦290 g mąki wrocławskiej typ 500
    ◦½ łyżeczki soli
    ◦2 łyżeczki cukru
    ◦1 jajko

    Składniki na farsz:
    ◦350 g mięsa wieprzowego (szynka, karkówka, boczek)
    ◦150 g kiszonej kapusty z marchewką
    ◦10 g suszonych grzybów
    ◦1-2 cebule
    ◦2-3 ząbki czosnku
    ◦2 liści laurowych
    ◦4 całych ziela angielskie
    ◦½ łyżeczka majeranku
    ◦½ łyżeczka cząbru
    ◦sól
    ◦pieprz
    ◦1 łyżki oleju

    Dodatkowo:
    ◦1 roztrzepane jajko
    ◦1-2 łyżki ziaren sezamu
    ◦tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżowe bułeczki z kapustą i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżowe bułeczki z kapustą i mięsem 1. Przygotowanie farszu:
    Grzyby płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy ok. 25-30 minut. Grzyby odsączamy na sicie, a wodę (wywar grzybowy) odkładamy na bok.

    Kapustę kiszoną zalewamy wodą (nie płuczemy kapusty), dodajemy liść laurowy, 2 ziela angielskie i gotujemy do miękkości. Dodatkowo możemy podlać kapustę wodą, która została po ugotowaniu suszonych grzybów. Gdy kapusta jest już miękka odcedzamy ją, dobrze odsączamy z nadmiaru wody i drobno szatkujemy.
  • Drożdżowe bułeczki z kapustą i mięsem 2. Mięso płuczemy, kroimy w kostkę, dodajemy 2 ząbki czosnku, liść laurowy i 2 ziela angielskie gotujemy do miękkości. Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Ugotowane mięso mielimy w maszynce. Podobnie jak grzyby. Zmielone mięso i grzyby łączymy z podsmażoną cebulą i kiszoną kapustą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i cząbrem. Dodajemy pozostały czosnek przeciśnięty przez praskę i mieszamy.
  • Drożdżowe bułeczki z kapustą i mięsem 3. Przygotowanie ciasta:
    Mąkę należy przesiać. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z 1 łyżeczką mąki i cukru. Roztwór odstawiamy na 10 minut. Mleko podgrzewamy dodajemy pozostały cukier, sól i olej i mieszamy drewnianą łyżką aż cukier się rozpuści. Do mleka dodajemy 1 szklankę mąki i mieszamy aż otrzymamy gładką masę. Następnie dodajemy ubite jajko, roztwór z drożdży i stopniowo wsypujemy pozostałą mąkę. Mieszamy aż otrzymamy gładkie ciasto. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy przez ok. 5 minut. Przekładamy je do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.

    Gdy ciasto wyrośnie delikatnie wciskamy je ręką (ciasto musi odgazować), przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut.
  • Drożdżowe bułeczki z kapustą i mięsem 4. Od ciasta odrywamy niewielkie fragmenty, z których formujemy okrągłe placki (najlepiej robić to oprószonymi mąką rękami). Do środka nakładamy po 1 łyżce farszu i formujemy okrągłe bułeczki. Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (najlepiej takiej dużej z piekarnika) w odstępach ok. 3 cm od siebie. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia.

    Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Przed pieczeniem bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami sezamu.

    Pieczemy ok. 25-35 minut aż ciasto się ładnie zarumieni
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować