DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z JAGODAMI I KRUSZONKĄ

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Drożdżowe bułeczki z jagodami i kruszonką to obowiązkowa propozycja wypiekowa w sezonie letnim. Jagody idealnie nadają się do wypieku ciast.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • SKŁADNIKI;

    zaczyn;
    szklanka ciepłego mleka,
    4 łyżki cukru drobnego,
    20 gramów świeżych drożdży,
    2 łyżki mąki.


    ciasto;

    100 g masła,
    4 żółtka jajek,
    2 szklanki mąki,
    około 2 szklanek jagód mogą być mrożone plus dwie łyżki cukru.

    kruszonka;

    150 g mąki pszennej,
    100 g cukru,
    100 g masła.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Bułeczki drożdżowe

Drożdżowe bułeczki z jagodami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki zaczynu łączymy ze sobą. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 – 20 minut. Po tym czasie drożdże powinni zacząć pracować. Pamiętajmy aby mleko było ciepłe, ale nie gorące.

    Następnie przesiewamy mąkę najlepiej do dużej miski. Dodajemy zaczyn, żółtka jajek i zagniatamy ciasto. Możemy to zrobić mikserem z hakiem. Masło rozpuszczamy. Ma być płynne, ale nie gorące. Masło dodajemy na koniec do ciasta i ponownie zagniatamy ciasto drożdżowe.
    Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

    Jagody łączymy z dwiema łyżkami cukru.

    Ciasto dzielimy na 12 równych części. Następnie robimy kuleczki i lekko spłaszczamy w dłoniach, wykładamy na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. W każdej kulce robimy dołeczek.

    W kazdy dołeczek wykładamy łyżkę lub dwie jagód.

    Jagody możemy użyć mrożone. Jeżeli chcemy użyć mrożonych owoców musimy je wpierw odmrozić. Odmrożone jagody odsączamy z nadmiaru soku.

    Składniki kruszonki mieszamy ze sobą tworząc sypką kruszonkę. Przygotowaną kruszonką posypujemy drożdżowe bułeczki z jagodami.

    Przygotowane jagodzianki nakrywamy ściereczką i pozostawiamy na 15-20 minut.

    W tym czasie możemy już włączyć piekarnik aby się nagrzał. Ustawiamy temperatur 170m stopni grzanie góra dół.
    Blaszkę z wyrośniętymi jagodziankami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Wkładamy na środkową półkę w piekarniku. Jagodzianki pieczemy około 35-40 minut, aż zrobią się rumiane. Blaszkę z upieczonymi bułeczkami wyjmujemy od razu po upieczeniu. Najlepiej przełożyć je na kratkę do studzenia wypieków.

Porady

Dodatkowo możemy posypać bułeczki cukrem pudrem lub polać lukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować