Drożdżowe bułeczki z jabłkami i orzechami

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób

Pyszne bułeczki, w których ukryte sa połówki jabłka i nadzienie orzechowe.

  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 250 g mąki
    40 g masła
    20 g świeżych drożdzy
    50 ml letniego mleka
    szczypta soli
    jajko
    40 g cukru
    3 jabłka
    1 łyżeczka soku z cytryny
    łyżeczka brązowego cukru
    100 g orzechów włoskich
    2 łyżki miodu płynnego
    1 łyżeczka cynamonu
    1 jajko
    1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowe bułeczki z jabłkami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zagniatamy gładkie ciasto. 1. Drożdże pokruszyć i włożyć do kubka. Zalać mlekiem, dodać 2 łyżki cukru i i tyleż samo mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło roztopić a nastepnie przestudzić. Mąkę wymieszać z resztą cukru i solą. Dodać drożdże i jajko i wyrabiać ciasto . Na koniec dodajemy stopione masło i wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
  • 2.
  • 3.
  • 4.
  • Orzechy należy posiekać i uprażyć na patelni. 5. Gotowe przykryć czystą bawełnianą ściereczka i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Orzechy posiekać na drobno, a następnie uprażyć na suchej patelni. Orzechy pprzełożyc do miseczki i dodać do nich miód. Całośc wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować