Drożdżowe bułeczki z budniem.

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo puszyste i lekkie bułeczki:))Moja najmłodsza córka Zuzia się w nich zachwyca i jutro zażyczyła sobie jedną do szkoły :)

  • 60 min

Składniki:

  • 10 dkg drożdży
    2 szklanki mleka
    4 szklanki mąki
    cukier waniliowy
    2 łyżki masła
    1 szklanka cukru
    6 żółtek + 1 paczka budyniu śmietankowego lub waniliowego.

Drożdżowe bułeczki z budniem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bułki na blaszce 1. Drożdże rozrabiamy z ciepłym mlekiem, łyżką cukru i łyżką mąki. Czekamy aż wyrośnie. Do miski wsypujemy mąkę, cukier waniliowy+ żółtka utarte z cukrem. Kładziemy do mąki. Na koniec drożdże wyrabiamy ręką. Odstawiamy do wyrośnięcia.Budyń gotujemy. Formujemy bułki w środek kładziemy trochę budyniu. Kładziemy na blaszkę. Bułeczki smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w tem. 170 * C, aż się zarumienią.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy