Drożdżowe bułeczki z ajwarem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Szybki i prosty przepis na smaczną przekąskę.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • - pół kostki świeżych drożdży
    - 1,5 łyżeczki cukru
    - 1 szklanka ciepłej (nie gorącej) wody
    - 1,5 łyżeczki soli
    - 3 szklanki mąki
    - 3 łyżki oleju
    - mieszanka przypraw do pizzy
    + ajwar (u mnie gotowy)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Drożdżowe bułeczki z ajwarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W kubku rozkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem i zalewamy ciepłą wodą, mieszamy i odstawiamy aż zaczną się pienić. W oddzielnej misce mieszamy mąkę z solą, olejem i przyprawą do pizzy. Następnie dolewamy do miski roztwór z drożdży i wyrabiamy ręką ciasto. Zazwyczaj trzeba dodać jeszcze trochę mąki aby ciasto nie było zbyt rzadkie. Ciasto wyrabiamy, formujemy z niego kulę i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce uprzednio przykrywając miskę ściereczką. Kiedy ciasto już wyrośnie, przygotowujemy blachę do pieczenia, wykładamy ją papierem i zaczynamy formować bułeczki. Do każdej oderwanej kulki ciasta dodajemy pół łyżeczki ajwaru tak aby trochę zostało w środku i trochę wypłynęło na wierzch. Uformowane bułeczki pieczemy w 150 stopniach piekarniku z termoobiegiem przez około 20-30 minut.

Porady

Ajwar można śmiało zastąpić zielonym lub czerwonym pesto lub innym ulubionym sosem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ajwar Bułka Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować