Drożdżowe bułeczki z ajwarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W kubku rozkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem i zalewamy ciepłą wodą, mieszamy i odstawiamy aż zaczną się pienić. W oddzielnej misce mieszamy mąkę z solą, olejem i przyprawą do pizzy. Następnie dolewamy do miski roztwór z drożdży i wyrabiamy ręką ciasto. Zazwyczaj trzeba dodać jeszcze trochę mąki aby ciasto nie było zbyt rzadkie. Ciasto wyrabiamy, formujemy z niego kulę i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce uprzednio przykrywając miskę ściereczką. Kiedy ciasto już wyrośnie, przygotowujemy blachę do pieczenia, wykładamy ją papierem i zaczynamy formować bułeczki. Do każdej oderwanej kulki ciasta dodajemy pół łyżeczki ajwaru tak aby trochę zostało w środku i trochę wypłynęło na wierzch. Uformowane bułeczki pieczemy w 150 stopniach piekarniku z termoobiegiem przez około 20-30 minut.
Porady
Ajwar można śmiało zastąpić zielonym lub czerwonym pesto lub innym ulubionym sosem.
Komentarze