Drożdżowe bułeczki w kształcie dyni

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Małe drożdżowe dynie. Do ich zrobienia wystarczy kawałek sznurka. I oczywiscie ciasto drożdżowe z dodatkiem dyni.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 dynia hokkaido
    2 łyżki oleju
    1 szklanka letniego mleka
    42 g drożdży
    120 g cukru
    900 g maki pszennej
    2 jaja
    1 szczypta soli
    140 g miękkiego masla
    * można dodac cukru waniliowego
    dodatkowo:
    kawałek sznurka
    ziarenka dyni na ogonki( ewentualnie ogonki z jabłek, gruszek, kawałek orzecha włoskiego, rodzynki)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Ciasto drożdżowe

Drożdżowe bułeczki w kształcie dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawałek drożdżowego ciasta podzielić na równe kawałki i uformować okrągłe bułeczki. Sznurek pociąć na kawałki i obtoczyć w mące. Każdą bułeczkę kilkakrotnie związać sznurkiem, żeby wyglądała jak dynia. W środek każdej dyni włożyć ogonek( Można zrobić to też po upieczeniu). Piec w temperaturze 200 stopni około 20 minut na złoto. Po upieczeniu chwilkę ostudzić, a nastepnie ostrożnie nożyczkami usunąć sznurek.

Porady

Sznurek posypujemy mąką przed wiązaniem dyni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować