Drożdżowe bułeczki nadziewane pieczonym burakiem, oscypkiem i kiełkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę wysypać mąkę i sól. Po środku zrobić wgłębienie. Drożdże rozpuścić w wodzie za pomocą rąk lub łyżki.Wlać drożdże do przestrzeni w mące i połączyć za pomocą rąk. Proponuję łączyć stopniowo, wlewać drożdze powoli, próbując je delikatnie mieszać palcami. Zagniatać tak długo aż ciasto będzie elastyczne i miękkie. Na tym etapie jest ono dość wilgotne, więc jeśli zbyt mocno klei się wam do rąk, to podsypujcie niewielką ilością mąki. Przygotować farsz: buraki pokroić w małą kostkę, tak samo jak cebulkę, papryczkę i oscypek. Połączyć z kiełkami. Ciasto podzielić na dwie części i każdą osobno rozwałkować na dość duży prostokąt. Ciasto powinno mieć ok. 1 cm grubości. Następnie mniej więcej po środku nałożyć farsz i zawijając brzegi rozwałkowanego ciasta na nadzieniu utworzyć coś na kształt rulonu. Brzegi dokładnie skleić. Kolejnym etapem jest podzielenie naszego ciasta z nadzieniem na 5 części. Po odcięciu każdej zaklejamy dokładnie jej brzegi, nadając jej okrągły kształt bułeczki. Podczas pieczenia możemy połążyć je łączeniami do dołu, co da nam pewność, że się nie otworzą. Porządne zaklejanie jest o tyle istotne, że nie chcemy aby w trakcie pieczenia wydostało się poza bułki, zbyt wiele soku. Powtarzając czynność z drugim ciastem, powinniśmy w sumie uzyskać ok. 10 bułeczek. Jeśli macie nadmiar ciasta, nie wyrzucajcie go, przyda się do następnego przepisu. Tak przygotowane bułeczki układamy na papierze do pieczenia, przykrywamy ściereczką i czekamy ok. 20 minut, żeby podrosły, następnie pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni C. Są przepyszne, piękne i naprawdę zasługują na wszelki wysiłek włożony w ich przygotowanie. Napewno będę robić je jeszcze nie raz, próbując innych połączeń smakowych, ale to sprawiło mi wyjątkowo wiele radości.
Komentarze