Drożdżowe bułeczki nadziewane pieczonym burakiem, oscypkiem i kiełkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wspaniałe i zaskakujące bułeczki z niesamowitym nadzieniem skradną każde serce!

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:

    - 2 łyzeczki soli
    - 500g mąki
    - 10 g świeżych drożdży
    - 350 ml letniej wody

    Nadzienie:

    - 3 pieczone buraki
    - 5 cm ostrej papryki
    - 3 garści kiełków
    - pół średniego oscypka, ok.100 g
    - 1 czerwona cebula
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Dania główne

Drożdżowe bułeczki nadziewane pieczonym burakiem, oscypkiem i kiełkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Nakładanie farszu 1. Na stolnicę wysypać mąkę i sól. Po środku zrobić wgłębienie. Drożdże rozpuścić w wodzie za pomocą rąk lub łyżki.Wlać drożdże do przestrzeni w mące i połączyć za pomocą rąk. Proponuję łączyć stopniowo, wlewać drożdze powoli, próbując je delikatnie mieszać palcami. Zagniatać tak długo aż ciasto będzie elastyczne i miękkie. Na tym etapie jest ono dość wilgotne, więc jeśli zbyt mocno klei się wam do rąk, to podsypujcie niewielką ilością mąki. Przygotować farsz: buraki pokroić w małą kostkę, tak samo jak cebulkę, papryczkę i oscypek. Połączyć z kiełkami. Ciasto podzielić na dwie części i każdą osobno rozwałkować na dość duży prostokąt. Ciasto powinno mieć ok. 1 cm grubości. Następnie mniej więcej po środku nałożyć farsz i zawijając brzegi rozwałkowanego ciasta na nadzieniu utworzyć coś na kształt rulonu. Brzegi dokładnie skleić. Kolejnym etapem jest podzielenie naszego ciasta z nadzieniem na 5 części. Po odcięciu każdej zaklejamy dokładnie jej brzegi, nadając jej okrągły kształt bułeczki. Podczas pieczenia możemy połążyć je łączeniami do dołu, co da nam pewność, że się nie otworzą. Porządne zaklejanie jest o tyle istotne, że nie chcemy aby w trakcie pieczenia wydostało się poza bułki, zbyt wiele soku. Powtarzając czynność z drugim ciastem, powinniśmy w sumie uzyskać ok. 10 bułeczek. Jeśli macie nadmiar ciasta, nie wyrzucajcie go, przyda się do następnego przepisu. Tak przygotowane bułeczki układamy na papierze do pieczenia, przykrywamy ściereczką i czekamy ok. 20 minut, żeby podrosły, następnie pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni C. Są przepyszne, piękne i naprawdę zasługują na wszelki wysiłek włożony w ich przygotowanie. Napewno będę robić je jeszcze nie raz, próbując innych połączeń smakowych, ale to sprawiło mi wyjątkowo wiele radości.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Drożdże Kiełki Oscypek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować