Drożdżowe bułeczki nadziane makiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Taki bułeczki możemy posypać pudrem, polać lukrem czy też udekorować polewą czekoladową. Polecam przepis ;)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej,
    100 g cukru,
    20 g drożdży,
    2 jajka,
    1 szklanka ciepłego mleka,
    100 g masła rozpuszczonego,
    MAK;
    500 g maku,
    170 g cukru,
    100 g rodzynków,
    50 g orzechów włoskich,
    3 łyżki miodu,
    2 łyżeczki aromatu migdałowego,
    1 łyżeczka cynamonu,
    1 łyżka masła,
    pół szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej,
    6 białek.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Desery Makówki

Drożdżowe bułeczki nadziane makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. MAK;
    Mak zalać wrzątkiem ( do przykrycia maku), zostawić do wystudzenia. Zemleć dwa razy przez maszynkę z drobnym sitem. Białka ubjamy na sztywno. Do maku dodajemy pozostałe składniki, mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
  • 2. Drożdże kruszymy do miski. Wsypujemy cukier i wlewamy ciepłe mleko. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce aż drożdże zaczną pracować.

    Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
    Z ciasta rwiemy kawałki wielkości większej mandarynki i robimy kuleczkę. Spłaszczamy i łyżeczką wkładamy masę makową. Zlepiamy i fromujemy kuleczki.

    Wykładamy na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia.

    Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.

    Smacznego;)

Porady

Bułeczki dekorujemy według własnego uznania. Bułeczki bardzo dobrze smakują prosto z piekarnika ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować