Drożdżowe bułeczki nadziane makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.MAK;
Mak zalać wrzątkiem ( do przykrycia maku), zostawić do wystudzenia. Zemleć dwa razy przez maszynkę z drobnym sitem. Białka ubjamy na sztywno. Do maku dodajemy pozostałe składniki, mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
2.Drożdże kruszymy do miski. Wsypujemy cukier i wlewamy ciepłe mleko. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce aż drożdże zaczną pracować.
Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Z ciasta rwiemy kawałki wielkości większej mandarynki i robimy kuleczkę. Spłaszczamy i łyżeczką wkładamy masę makową. Zlepiamy i fromujemy kuleczki.
Wykładamy na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.
Smacznego;)
Porady
Bułeczki dekorujemy według własnego uznania. Bułeczki bardzo dobrze smakują prosto z piekarnika ;)
Komentarze