Drożdżowe bułeczki dyniowe

0 (0 ocen)

Przepyszne bułki pszenno-żytnie z dodatkiem pieczonej dyni Hokkaido. Długo świeże dzięki zaczynowi i dodatkowy dyni

Składniki:


  • zaczyn:
    300 g mleka
    300 g mąki pszennej chlebowej
    200 g pieczonej dyni
    15 g drożdży
    ciasto właściwe:
    150 g jogurtu naturalnego
    2 łyżeczki cukru
    2 łyżeczki soli
    30 g oleju rzepakowego
    100 g mąki żytniej chlebowej
    350 g mąki pszennej chlebowej
    oraz:
    1 jajko
    ziarna do posypania

Drożdżowe bułeczki dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do misy robota wlać mleko, dodać dynię i pokruszone drożdże, zmiksować blenderem. Dodać mąkę i wymieszać. Odstawić na 6 godzin przykryte ściereczką.

    Po tym czasie dodać do zaczynu pozostałe składniki: cukier, sól, jogurt, olej oraz oba rodzaje mąki. Zagnieść jednolite ciasto, odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia, przykryte ściereczką.

    Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść. Podzielić na około 20 kawałków.
    Z każdego kawałka uformować okrągłą bułeczkę, ułożyć na blasze wyścielonej papierem. Przykryć ściereczką i odstawić na 20-30 minut do napuszenia.

    Po tym czasie bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25 minut. Wystudzić na kratce

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy