Drożdżowe bułeczki (drożdżówki) z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.WYKONANIE;
Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy ciepłe mleko mąkę i cukier. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na 10-15 minut aż drożdże zaczną pracować.
Następnie przesiewamy mąkę do dużej miski, dodajemy pozostałe składniki oraz rozczyn. Zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny żeby ciasto urosło.
Twaróg mieszamy z cukrem i śmietaną. Mieszamy.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 10 równych części. Każdą wałkujemy w kształt prostokąta (mniej więcej 10x13cm). Na jednym brzegu nakładamy po 1 czubatej łyżce nadzienia serowego i zwijamy ciasto w rulon zostawiając 3 cm ciasta. Na pozostałym cieście robimy nacięcia i nakładamy je na ciasto. Tak powstaną bułeczki z paseczkami.
Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 25-30 minut. Ostudzone drożdżówki oprószamy cukrem pudrem Smacznego ;)
Komentarze