Drożdżowe bułeczki a'la hokkaido - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw zrobić zasmażkę. Trzepaczką rozmieszać mąkę w mleku. Postawić na piecu i ugotować jak budyń, energicznie mieszając. Odstawić do przestygnięcia, często mieszając.
2.Zrobić rozczyn, drożdże pokruszyć, dodać cukier i mąkę. Rozetrzeć z letnim mlekiem i odstawić do wyrośnięcia.Masło rozpuścić i ostudzić do letniego.Do miski, przesiać mąkę, dodać utarte żółtka z cukrem, szczyptę soli, rozczyn i zasmażkę.
3.Przemieszać drewnianą łyżką, dolewając letnie mleko. Dalej zagniatać ręką, dodając letnie masło. Zagniatać, aż przestanie kleić się do rąk.Oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
4.Ciasto wyrośnięte podzielić na części..
5.Porcje brać i dalej podzielić.
6.Z podzielonego ciasta zrobić kulki.
7.Każdą kulkę rozwałkować, posmarować masłem, posypać cukrem z cynamonem i zwijać w rulon. (zdjęcie wyszło niewyraźne)
8.Odkładać na wysmarowaną blaszkę, albo wyłożoną papierem do pieczenia.Odstawić do ponownego rośnięcia.
9.Posmarować rozkłóconym jajkiem.
10.Piec ok.20-25 min.w 175 *C. Przełożyć na kratkę, albo deskę do wystygnięcia.
Komentarze