DROŻDŻOWE BUŁECZKI A'LA HOKKAIDO

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Japońskie bułeczki, lecz w mojej wersji.Wyszły mięciutkie i pyszne, dzięki zasmażce.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ZASMAŻKA:
    -50 g. mąki
    -250 ml. mleka

    ROZCZYN:
    -100 g. świeżych drożdży (mogą być suche 2op.)
    -1 łyżka mąki
    -1 łyżeczka cukru
    -ok.2 łyżek letniego mleka

    CIASTO:
    -1 kg. mąki
    -3 żółtka
    -100 g. drobnego cukru
    -200 g.masła
    -ok.1 szklanka mleka
    -zasmażka
    -rozczyn

    DO POSMAROWANIA:
    -100 g. rozpuszczonego masła

    DO POSYPANIA:
    -cukier z wanilią
    -cynamon

    DO POSMAROWANIA:
    -2 jajka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Drożdżowe bułeczki a'la hokkaido - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • DROŻDŻOWE BUŁECZKI A'LA HOKKAIDO 1. Najpierw zrobić zasmażkę. Trzepaczką rozmieszać mąkę w mleku. Postawić na piecu i ugotować jak budyń, energicznie mieszając. Odstawić do przestygnięcia, często mieszając.
  • DROŻDŻOWE BUŁECZKI A'LA HOKKAIDO 2. Zrobić rozczyn, drożdże pokruszyć, dodać cukier i mąkę. Rozetrzeć z letnim mlekiem i odstawić do wyrośnięcia.Masło rozpuścić i ostudzić do letniego.Do miski, przesiać mąkę, dodać utarte żółtka z cukrem, szczyptę soli, rozczyn i zasmażkę.
  • DROŻDŻOWE BUŁECZKI A'LA HOKKAIDO 3. Przemieszać drewnianą łyżką, dolewając letnie mleko. Dalej zagniatać ręką, dodając letnie masło. Zagniatać, aż przestanie kleić się do rąk.Oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  • DROŻDŻOWE BUŁECZKI A'LA HOKKAIDO 4. Ciasto wyrośnięte podzielić na części..
  • DROŻDŻOWE BUŁECZKI A'LA HOKKAIDO 5. Porcje brać i dalej podzielić.
  • DROŻDŻOWE BUŁECZKI A'LA HOKKAIDO 6. Z podzielonego ciasta zrobić kulki.
  • DROŻDŻOWE BUŁECZKI A'LA HOKKAIDO 7. Każdą kulkę rozwałkować, posmarować masłem, posypać cukrem z cynamonem i zwijać w rulon. (zdjęcie wyszło niewyraźne)
  • DROŻDŻOWE BUŁECZKI A'LA HOKKAIDO 8. Odkładać na wysmarowaną blaszkę, albo wyłożoną papierem do pieczenia.Odstawić do ponownego rośnięcia.
  • DROŻDŻOWE BUŁECZKI A'LA HOKKAIDO 9. Posmarować rozkłóconym jajkiem.
  • DROŻDŻOWE BUŁECZKI A'LA HOKKAIDO 10. Piec ok.20-25 min.w 175 *C. Przełożyć na kratkę, albo deskę do wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować